Muškarci

Muškarci

Muškarci
  • Objavljeno: Nedjelja, 19.10.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Otkriveno je kako se i brzina reakcije kod muškaraca intenzivno smanjuje već nakon 39. godine.

Znanstvenici su proveli istraživanje nad 72 muškarca, starosti od 23 do 80 godina, koji su deset sekundi trebali lupkati kažiprstom po stolu, najbrže što mogu. Mjerena im je moždana aktivnost kako bi se odredila količina mielina, tvari koja obavija neurone i omogućuje prijenos impulsa u mozgu, javlja Live Science.

Otkriveno je kako se i brzina lupkanja i količina mielina ubrzano smanjuje već nakon 39. godine. Voditelj studije George Bartzokis, profesor psihijatrije na sveučilištu UCLA, rekao je kako su rezultati prilično šokantni.

Moguće je da je ovo razlog zbog kojeg se i najbolji sportaši povlače, a stariji ljudi kreću sporije no što su se kretali kad su bili mlađi - rekao je George Bartzokis za Live Science.

Bartzokis i ostali znanstvenici već dugo pokušavaju dokazati kako je starenje mozga povezano s količinom mielina u organizmu. Nova saznanja o usporavanju motoričkih sposobnosti i brzine mogla bi pomoći u proučavanju starenja mozga.

Propadanje mielina počinje u srednjim godinama, što liječnicima ostavlja nekoliko desetljeća tijekom kojih se proces može usporiti ili zaustaviti, a možda čak i odgoditi degenerativne bolesti povezane sa starenjem, kao što je Alzheimer - kaže Bartzokis.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti