Suha i dehidrirana koža: u čemu je razlika?

Suha i dehidrirana koža: u čemu je razlika?

Suha i dehidrirana koža: u čemu je razlika?
  • Objavljeno: Srijeda, 20.05.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Iako mnogi ne razlikuju ova dva pojma, suha i dehidrirana koža u mnogočemu se razlikuju. Suha koža odnosi se na tip kože, dok je dehidrirana koža stanje koje se može pojaviti kod bilo kojeg tipa kože, pa čak i masne.

Suha koža

Suhu kožu karakterizira napet i grub vanjski sloj, što je posljedica manjka masnih komponenata u koži. Kada nema dovoljno ulja ili sebuma, koža obično gubi svoj 'mladenački sjaj'. Možda i nije tako čudno što je problem suhe kože prilično uobičajen među osobama starije životne dobi s obzirom na to da njihova koža ne proizvodi više dovoljno ulja koje bi je održavalo vlažnom.

U nekim drugim slučajevima, suha koža može biti simptom kroničnog ekcema, do kojeg dolazi uslijed manjka proteina filagrina u koži, proteina koji ima ključnu ulogu u zaštiti kože. Osobe s ekcemom obično imaju suhu te istovremeno i perutavu kožu.

Dehidrirana koža

S druge strane, dehidriranu kožu karakterizira manjak vode, a ne masti u koži. Zbog toga je u ovom slučaju riječ više o bolesti nego o tipu kože. Što se tiče izgleda, dehidrirana koža djeluje obješeno, bez sjaja je i može izgledati pomalo pepeljaste boje kod osoba s tamnijom puti. Dehidriranu kožu može imati svatko, a ne samo osobe određene starosne dobi.

Njega suhe i dehidrirane kože

Za suhu kožu rješenje je svakodnevno nanositi proizvode na bazi ulja koji će je navlažiti, odnosno nadoknaditi manjak ili potpuno odsustvo prirodne masti u koži. Za dehidriranu kožu stručnjaci preporučuju proizvode bogate hidratantnim tvarima, poput onih koji sadrže hijaluronsku kiselinu ili glicerin jer su te tvari vrlo učinkovite u hidriranju isušenih stanica kože. Tijekom zimskih mjeseci mnogi ljudi se žale na to kako im koža postaje suha.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti