Sunčeva svjetlost najbrže uništava koronavirus?

Sunčeva svjetlost najbrže uništava koronavirus?

Sunčeva svjetlost najbrže uništava koronavirus?
  • Objavljeno: Srijeda, 07.04.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Prije više od godinu dana znanstvenici su se posvetili proučavanju SARS-CoV-2, novog koronavirusa koji je prouzročio pandemiju svjetskih razmjera iz koje još nismo izašli. Svijet se držao svake nove vijesti, istraživanja i svakog djelića znanosti koji bi mogao pružiti nadu o nastavku „normalnog“ života.

Mnoga saznanja koja smo usvojili odmah pri pojavi COVID-19 virusa ostaju nepromijenjena do danas: pranje ruku antibakterijskim sapunom i toplom vodom narušava lipidnu membranu virusa, održavanje socijalne distance može smanjiti širenje virusa, a nošenje maski može smanjiti kapljični kontakt, što je primarni način prijenosa virusa.

Dosad su znanstvenici utvrdili da bi pod određenim uvjetima virus mogao biti uklonjen, a postoje i prirodni načini kako ga uništiti. Studije iz srpnja 2020. potvrdile su brzu inaktivaciju, odnosno uništenje virusa SARS-CoV-2 putem sunčeve svjetlosti u laboratorijskim uvjetima. No, sad su znanstvenici potvrdili da je predviđeno vrijeme inaktivacije virusa od 10-20 minuta zapravo kraće nego što je teorija predviđala.

Sunce zrači ultraljubičasto zračenje u području UVA, UVB i UVC. U eksperimentima su virusi u simuliranoj slini izloženi UVB žaruljama uništeni više od osam puta brže nego što je to teorija predvidjela. Osim toga, UVC zračenje se pokazalo još učinkovitijim protiv SARS-CoV-2, ali njegova valna duljina ne dolazi do površine zemlje. Iako se UVC trenutno koristi u filtraciji zraka, zbog njegove kratke valne duljine i velike energije koja se ispušta, UVC je najštetnijim oblikom UV zračenja, što ograničava njegovu praktičnu primjenu, izazivajući druge sigurnosne probleme.

Također, pokazalo se i da UVA može deaktivirati virus, što može biti vrlo korisno jer sada postoje široko dostupne jeftine LED žarulje koje su višestruko jače od prirodne sunčeve svjetlosti, što može ubrzati uništenje.

UVA potencijalno bi se mogao koristiti daleko šire za povećanje sustava za filtriranje zraka pri relativno niskom riziku za ljudsko zdravlje, posebno u visoko rizičnim okruženjima kao što su bolnice i javni prijevoz, ali specifičnosti svake od ovih vrsta zračenja zahtijevaju dodatno razmatranje.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti