Sve više tinejdžera obolijeva od bolesti starije dobi

Sve više tinejdžera obolijeva od bolesti starije dobi

Sve više tinejdžera obolijeva od bolesti starije dobi
  • Objavljeno: Srijeda, 01.09.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Pretjerana konzumacija alkohola i pretilost glavni su uzročnici povećane smrtnosti od bolesti jetara, upozoravaju stručnjaci. Prema posljednjim je podacima broj bolesti koje su posljedica oštećenja jetara samo u posljednjih deset godina porastao čak 60 posto.

Godišnje od bolesti jetara, uključujući i rak, u Engleskoj umre gotovo 10 tisuća osoba, piše u izvještaju britanskog ministarstva zdravstva. Time su se po smrtnosti bolesti jetara popele na peto mjesto.

Najveći su problem, kako je navedeno, pretjerano opijanje, prekomjerna tjelesna težina i hepatitis C. Alkohol, za koji se navodi da je u današnje vrijeme zabrinjavajućih 75 posto jeftiniji nego prije dvadeset godina, može dovesti do ciroze jetara. No, ono što posebno zabrinjava liječnike jest da se problemi povezani s alkoholom, inače karakteristični za stariju dob, sve više dijagnosticiraju tinejdžerima.

U porastu je i broj oboljelih od raka jetara. Iako je više-manje poznato da se mnogi oblici raka s vremenom prošire na jetra, tek se poneki tamo i izvorno pojavio, sve do nedavno.

Humanitarna udruga Alcohol Concern upravo iz tog razloga traži pojačane zakone i poreze na pivo i vino jer dio problema vide i u prelakoj dostupnosti jeftinog alkohola.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti