Cjepivo protiv upale pluća

Cjepivo protiv upale pluća

Cjepivo protiv upale pluća
  • Objavljeno: Srijeda, 01.09.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Thorax pokazalo je da se u Engleskoj nakon uvođenja cjepiva protiv pneumokoka smanjio broj djece koja zbog upale pluća moraju ostati u bolnici.

Znanstvenici s britanskog sveučilišta Imperial College London tvrde da se broj hospitalizacija zbog bakterijske pneumonije u dječjoj dobi smanjio za jednu petinu dvije godine nakon uvođenja cjepiva u rujnu 2006.

Polisaharidno konjugirano cjepivo štiti od sedam različitih vrsta bakterije Streptococcus pneumoniae, bakterije koja može uzrokovati tešku bolest kod beba, male djece i starijih ljudi.

Jedan od deset smrtnih slučajeva kod djece mlađe od pet godina u Europi je uzrokovan ovom bolesti.
Dr. Sonia Saxena, voditeljica ovog istraživanja iz Škole narodnog zdravlja koja se nalazi u sklopu spomenutog sveučilišta, komentirala je: „Zaista smo zadovoljni što se broj ozbiljno bolesne djece koja zahtijevaju hospitalizaciju zbog bakterijske pneumonije i empijema smanjio nakon uvođenja novog cjepiva."

„Uspjeh bilo kojeg programa cijepljenja ovisi o tome da se cijepi što više ljudi. Sada kada imamo jasne dokaze o ovom cjepivo protiv pneumonije, nadamo se da će se još više roditelja odlučiti cijepiti svoju djecu", zaključila je na kraju.

U Hrvatskoj su dostupne dvije vrste cjepiva protiv bakterije Strptococcus pneumoniae, koja se kod nas često naziva samo pneumokok: polisaharidno konjugirano cjepivo koje štiti od sedam tipova pneumokoka i može se koristiti i kod djece mlađe od dvije godine, te polisaharidno cjepivo koje štiti od 23 tipa pneumokoka a koristi se uglavnom za odrasle i djecu stariju od dvije godine.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti