Cyberhondrijaci – zabrinuti dijagnozama koje su si postavili

Cyberhondrijaci – zabrinuti dijagnozama koje su si postavili

Cyberhondrijaci – zabrinuti dijagnozama koje su si postavili
  • Objavljeno: Srijeda, 01.09.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Brojni su si Britanci napravili medveđu uslugu nakon što su sami sebi, čitajući podatke objavljene na internetu, dijagnosticirali ozbiljne bolesti, vrlo često i smrtonosne, objavljeno je u studiji koju je proveo Engage Mutual.

Prema njihovu istraživanju više od pola ispitanika radije će čitati tekstove na internetu nego potražiti mišljenje liječnika osjete li bilo kakve simptome bolesti. Također se pokazalo da će pola njih uvjeriti sami sebe da boluju od smrtonosne bolesti.

Jedna od najčešćih pogrešnih dijagnoza je srčani udar, a odmah nakon njega je tretiranje problema sa želucem kao ranih stadija trovanja hranom.

Studija je provedena među tri tisuće odraslih ispitanika, a otkrila je i da se trećina njih koji imaju problema s glavoboljom uvjerila da imaju migrenu dok ih je 28 posto pogrešno dijagnosticiralo upalu slijepog crijeva.

- Čini se da se i previše brinemo za svoje zdravlje. Čak 46 posto ljudi brine se hoće li oboljeti od nekih neizlječivih bolesti, a mnogi su u stanju uvjeriti sebe da svakodnevni simptomi koje osjećaju upućuju upravo na to - izjavila je Tina Clare, voditeljica odjela koji je proveo istraživanje dodavši da, iako internet može biti odličan izvor informacija, dijagnozu treba postaviti liječnik.

- Ne samo da vas liječnik može umiriti, nego je jedini koji može provjeriti sve simptome koje osjećate te ustanoviti što vam je uistinu.

Najčešće pogrešno uspostavljene dijagnoze
Problemi sa želucem - trovanje hranom
Obična prehlada - viroza
Glavobolja - migrena
Bol u donjem dijelu trbuha - upala slijepog crijeva
Bol u zglobovima - artritis
Mamurluk - trovanje hranom
Migrena - tumor mozga

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti