Tate u odgoju djece ne kopiraju svoje majke

Tate u odgoju djece ne kopiraju svoje majke

Tate u odgoju djece ne kopiraju svoje majke
  • Objavljeno: Srijeda, 12.08.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Osim što učimo na pokušajima i pogreškama, pretpostavlja se da svoju djecu odgajamo onako kako su roditelji odgajali nas. No, istraživači su dokazali da to vrijedi samo za žene koje oponašaju svoje majke, dok muškarci to ne čine Koliko često roditelji pljusnu svoju djecu, koliko im često čitaju i pokazuju osjećaje, istražili su na Državnom sveučilištu u Ohiju. Sve su te odgojne metode usporedili s metodama majki ispitivanih.

'Bili smo vrlo iznenađeni kada smo došli do zaključka da majke mnogo toga nauče od svojih majki i primjenjuju to na svoju djecu. Muškarci ne kopiraju svoje majke ni izdaleka toliko', rekao autor studije Jonathan Vespa i dodao: 'Budući da su žene još uvijek mnogo više s djecom nego očevi, vjerovalo se da su muškarci manje fleksibilni te da češće primjenjuju odgojne obrasce koje su naučili tijekom odrastanja. Međutim, uvjerili smo se u suprotno.'

Činjenicu da u odgoju manje kopiramo roditelje nego što se vjerovalo potvrđuje i podatak da su uočene velike razlike u odgoju među generacijama. Novije generacije roditelja više čitaju djeci, pokazuju više osjećaja i manje tuku svoje najmlađe. Očevi koje su roditelji tukli kao male imaju i izrazitu odbojnost prema takvim odgojnim metodama.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti