Pro-šfik-ajte na festivalu igračaka i karnevalu ovog vikenda!

Pro-šfik-ajte na festivalu igračaka i karnevalu ovog vikenda!

Pro-šfik-ajte na festivalu igračaka i karnevalu ovog vikenda!
  • Objavljeno: Četvrtak, 02.06.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Promo

Kategorija: Zanimljivosti

Ana Horvat stradala je u prometnoj nesreći sa samo sedam godina, a nakon mnogo operacija danas živi vezana za invalidna kolica. Svoje životno veselje pronašla je u sakupljanju Barbie lutaka, a svoju veliku kolekciju predstavit će 4. i 5. lipnja u Ivanić-Gradu na 8. Festivalu igračaka i 12. Međunarodnom žabarskom karnevalu s brojnim događanjima.

"Oduvijek volim Barbie, a odlučila sam se na izložbu jer sam ponosna na svoju kolekciju, posebno na Holiday izdanja, a imam i neke lutke iz drugih kolekcija i godišta", rekla nam je 39-godišnja Ana, koja ima dijagnozu tetrapareza spastika koja je posljedica prometne nesreće i slomljene kralježnice. Oštećena joj je leđna moždina i centar za ravnotežu zbog čega ne može samostalno hodati, a kao posljedica oštećene su joj i glasnice pa tiho i teško govori.

Svoje životno veselje je pronašla u kolekcionarstvu, a za svoju veliku ljubav kaže: "Ljubav prema lutkama je jednostavno nešto posebno, to nije klasična dječja igra nego su one više kao ukras. One me uvijek razvesele, a kad sam loše volje, povučem se, uzmem svoje lutkice i uređujem ih, jer osim onih u kutijama, imam ih i izvan kutije".

Bogat program na festivalu igračaka

Ana se veseli i ostalim izlagačima na Festivalu igračaka koji na jednom mjestu okuplja sve što ima veze s igračkama i igrom. Za osmo festivalsko izdanje sprema se bogat program i iznenađenja za djecu i odrasle, koji će kroz dva dana moći uživati u carstvu igračaka, raznim natjecanjima, kazališnim i mađioničarskim predstavama dječje tematike, zabavnim i edukativnim radionicama te igraonicama.

Svečano otvaranje uz mimohod olovnih vojnika održat će se u subotu, 4. lipnja 2022. godine u 11 sati u Sportskom parku Zelenjak, Ivanić-Grad. U sklopu Festivala igračaka 4. lipnja 2022. održat će se glazbeno natjecanje „Prvi pljesak“, dok će se 5. lipnja 2022. održati „Festival dječjih zborova“ na kojem dječji zborovi nastupaju uz dvije autorske pjesme. U sklopu programa održat će se „Zaboravljeni doručak“ kroz koji će se nuditi jela moslavačkog kraja koja su se tradicionalno jela za doručak.

Možda niste znali da je otac hrvatskog vatrogastva, Đuro Deželić, rodom iz Ivanić-Grada. Najveća vatrogasna olimpijada za djecu u organizaciji Vatrogasne postrojbe Ivanić-Grad oba dana će uveseljavati male i velike. Desetak udruga s područja grada organizirat će brojne edukativne radionice iz područja STEAM-a.

Festival igračaka posjetit će djeca iz Ukrajine koja su trenutno smještena na području grada Vrbovca. U ovim teškim vremenima, osiguran im bezbrižan dan: prijevoz, hrana, korištenje sadržaja i prevoditeljicu uz koju će šezdesetak djece u nedjelju proveseliti na festivalu.

U Specijalnoj bolnici Naftalan održat će se velika izložba kolekcionarskih igračaka na kojoj će Ana izložiti svoju kolekciju Barbie lutaka u originalnim kutijama. Osim njezine, moći ćete pogledati kolekcije: Transformers preko 250 figura, Masters of the Universe preko 150 figura, Marvel/DC super junaci preko 100 figura te preko 100 figura iz razdoblja 80-ih i 90-ih i kolekcija Movie i Cartoon autića.

Svi koji imaju viška modernih igračaka s kojima se njihova djeca više ne igraju mogu igračke donirati i/ili razmijeniti preko Burze igračaka. Na taj način radost igranja poklanjamo onima koji nemaju igračke, a istodobno promoviramo ekologiju jer odbačene vraćamo natrag u upotrebu umjesto da ih odbacimo u smeće.

Za vrijeme održavanja Festivala, u Sportskom parku Zelenjak će biti izložen prototip Green energy playgrounda sa 6 različitih digitalnih igrala. Green energy playground (GEP) je inovativno, kreativno i edukativno rješenje dječjeg igrališta koje koristi energiju iz obnovljivih izvora energije i kinetičke energije koju stvaraju djeca svojom igrom, te mobilnu aplikaciju „Zdravka“ koja personalizira zadatke i igru za svakog sudionika zasebno. Inovativno igralište biti će dostupno za igru svim posjetiteljima. GEP predstavlja revolucionarnu i zdravu komponentu i značajan proboj u dječjoj igri. Kombinirajući interaktivnu elektroniku s konvencionalnom opremom za igrališta, stvoren je da prekine začarani krug sjedilačkog ponašanja što rezultira rastućom dječjom pretilošću. Povezani su edukacija, zdrav razvoj djece, obnovljivi izvori energije i digitalne mogućnosti kako bi se motivirali najmlađi na igru na potpuno inovativan i kreativan način.

Međunarodni žabarski karneval - karnevalske grupe iz više zemalja

Grad Ivanić-Grad je član FECC – Federacije Europskih karnevalskih gradova. Međunarodni žabarski karneval prvi je kontinentalni karneval koji je pokrenula Fašnička udruga „Žaba“ iz Ivanić-Grada uz pokroviteljstvo Grada i Turističke zajednice. Na karnevalu će prodefilirati više od 400 sudionika iz 24 karnevalske grupe koje dolaze iz Hrvatske, BIH, Slovenije, Austrije, Italije i Grčke. Ovogodišnja kostimografska tema udruge „Žaba“, je; Willy Wonka i Charlie tvornica čokolade. Povorka kreće u subotu, 4. lipnja, u 18 sati nakon koje će se održati originalni Mantock samba show s bogatim kostimima. Udruga „Žaba“ godišnje sudjeluje u 10-ak karnevala u Hrvatskoj i susjednim zemljama.

Glazbeni program ovog vikenda čine tri koncerta. U petak 3.6. održat će se koncert Sandi Cenova, a u subotu 4.6. koncert Crvene jabuke. Plesni koncert ansambla Lado, u nedjelju, 5.6. organizira Pučko otvoreno učilište Ivanić-Grad u suradnji s Ministarstvom kulture RH i Turističkom zajednicom Ivanić-Grada.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti