Crvenokosi češće od drugih izbjegavaju zubara

Crvenokosi češće od drugih izbjegavaju zubara

Crvenokosi češće od drugih izbjegavaju zubara
  • Objavljeno: Srijeda, 12.08.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ljudi s crvenom bojom kose će dvostruko više od ostalih izbjegavati posjet zubaru, i to zato što jače osjećaju bol.

Prijašnja istraživanja pokazala su da su osobe s crvenom kosom osjetljivije na bol, a za to je zaslužan gen koji im je podario crvenu boju kose. Stručnjaci vjeruju da su crvenokosima za razliku od osoba s drugom bojom kose potrebne veće doze anestetika kako bi im se otupio osjećaj boli.

Američki znanstvenici iz klinike Cleveland u Ohiju odlučili su provjeriti je li istina da crvenokosi češće izbjegavaju posjet zubaru. U istraživanje su bile uključene 144 osobe, od čega 67 prirodnih crvenokosih i 77 osoba s tamnom bojom kose, u dobi od 18 do 41 godine.

Svi su ispunili upitnike koji su trebali pokazati koliko se boje zubara i bola koji doživljavaju dok sjede u zubarskoj stolici te kolike su šanse da izbjegnu posjet njihovoj ordinaciji.

Rezultati su pokazali da je 85 osoba imalo varijantu gena MC1R povezanu s crvenom kosom i boli, uključujući 65 osoba iz grupe crvenokosih i 20 osoba iz grupe s tamnom kosom. Oni su imali duplo veće šanse da izbjegnu posjet zubaru od osoba koje nisu nosile taj gen.

Stomatolozima se stoga preporučuje da se pažljivije ophode prema pacijentima, posebno onima crvene boje kose, kako bi im pomogli prevladati strah od posjeta zubaru.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti