Test iz stolice na rak kolona

Test iz stolice na rak kolona

Test iz stolice na rak kolona
  • Objavljeno: Petak, 16.01.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Pojednostavljeni test probira na kolorektalni karcinom koji otkriva tumorsku DNK u stolici je poboljšanje u odnosu na testove prijašnje generacije, prema mišljenju istraživača iz Sjeverne Amerike, objavljeno je na Reuters Healthu.

«Nova verzija DNK testa stolice daje dosta visoku osjetljivost za kolorektalni karcinom koristeći se puno jednostavnijom analizom,» izjavio je za Reuters Health vodeći istraživač dr. Steven Itzkowitz.

«Sada kada je DNK testiranje stolice uključeno u posljednje preporuke za probir na kolorektalni karcinom od American Cancer Society i vodećih gastroenteroloških organizacija, ono daje vrijednu opciju za ljude koji preferiraju neinvazivne testove probira temeljene na stolici,» dodao je Itzkowitz, s Mount Sinai School of Medicine, New York.

U časopisu «American Journal of Gastroenterology», on i njegovi kolege izvjestili su da je u prethodnoj evaluaciji poboljšanog testa indentificirano 88% karcinoma i imali su lažno pozitivne postotke od 18%.

U trenutačnoj studiji, istraživači su htjeli potvrditi te rezultate na uzorcima stolice neovisnih skupina pacijenata s kolorektalnim karcinomom i 241 pojedinca s normalnim nalazom kolonoskopije. Tim je pronašao da je točnost bila slična prije opisanim brojevima.

Čak štoviše, rekli su istraživači, «Velika većina karcinoma bila je otkrivena bez obzira na stadij tumora, mjesto tumora, ili dob pacijenta».
U usporedbi sa starijim, kompleksnijim DNK testom stolice, dodali su, nova verzija se lakše izvodi, jefnijina je i prikladnija za uporabu u lokalnim laboratorijima.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti