Ulje maslina protiv raka dojke

Ulje maslina protiv raka dojke

Ulje maslina protiv raka dojke
  • Objavljeno: Petak, 16.01.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Španjolski istraživači otkrili su protukancerogenu kemikaliju u ekstradjevičanskom maslinovu ulju koja može pomoći u objašnjenju očite povezanosti između konzumacije mediteranske dijete bogate maslinovim uljem i smanjenog rizika od raka dojke, objavljeno je na HealthDayu.

Ekstradjevičansko maslinovo ulje, koje se proizvodi cijeđenjem maslina bez uporabe topline ili kemijskih procesa, sadržava fitokemikajie koje su u drugim postupcima izgubljene u procesu rafiniranja.
Španjolski istraživači odvojili su ekstradjevičansko maslinovo ulje na djeliće i testirali su ih protiv stanica raka dojke u laboratoriju.
Pronašli su da su sve frakcije, koje su sadržavale glavne fitokemikalije fenole ekstra-djevičanskog maslinova ulja (lignane i sekoiridoide), učinkovito inhibirale gen raka dojke HER2.

Studija je objavljena u trenutnom izdanju časopisa «BMC Cancer».
«Naši rezultati otkrivaju prvi put sve glavne komplekse fenola prisutne u ekstradjevičanskom maslinovu ulju koji drastično suprimiraju pretjerano širenje karcinomskoga gena HER2 u stanicama raka dojke ljudi», izjavio je u BioMed Central izdanju vijesti Javier Mendez s Catalan Institute of Oncology.

I dok rezultati studije daju novi uvid u to kako ekstradjevičansko maslinovo ulje može pomoći u smanjenju rizika od raka dojke povezanog s HER2, rezultati se trebaju oprezno promatrati.

«Aktivne fitokemikalije (lignani i sekoiridoidi) pokazale su tumorocidni učinak protiv stanica raka dojke uzgojenih u kulturi u koncentracijama koje nisu vjerojatne da će se postići u stvarnom životu s konzumacijom maslinova ulja,» istaknuli su istraživači.

No ipak, također su izjavili u svojim rezultatima, «zajedno sa činjenicom da su ljudi sigurno uzimali znatne količine lignana i sekoiridoida tako dugo koliko konzumiraju masline i ekstradjevičansko maslinovo ulje, to snažno upućuje na to da spomenuti polifenoli mogu dati odličnu i sigurnu podlogu za dizajniranje novih lijekova protiv raka dojke.»

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti