Test otkriva alkoholičare

Test otkriva alkoholičare

Test otkriva alkoholičare
  • Objavljeno: Četvrtak, 07.08.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novi test probira koji otkriva duplo više teških ovisnika o alkoholu u odnosu na uobičajene testove jetrenih enzima, opisano je u novom izvješću.

Test ranog otkrivanja konzumacije alkohola (The Early Detection of Alcohol Consumption test, EDAC) određuje vjerojatnost pojave teškog opijanja u razdoblju od 4 do 6 tjedana i mogao bi pomoći liječniku da uoči i liječi problem alkoholizma što prije. Koristi algoritam od 20 kemijskih tvari u krvi i uspoređuje test pojedinca s podacima iz baze podataka koja sadrži podatke o više od 1,700 lakših i težih alkoholičara.

Baza podataka klasificira teške alkoholičare kao muškarce koji popiju više od 5 pića dnevno i žene koje popiju više od 4 pića dnevno. Prezentacija o testu i njegovoj učinkovitosti se trebala održati na godišnjem sastanku Američkog društva za kliničku kemiju (American Society for Clinical Chemistry) u Washigtonu.

Liječnici mogu koristiti test kao dio rane intervencije, rekao je James Harasymiw, voditelj Alcohol detection Services in BigBend u Wisconsinu. Kad su pacijenti suočeni s rezultatima testa, vjerovatnije je da će promijeniti svoje ponašanje.

U Sjedinjenim Američkim Državama, alkoholizam uzima danak od 100,000 života godišnje, uključujući i gotovo 17,000 ljudi koji poginu u prometnim nesrećama vezanim uz alkohol.

Liječnici mogu pokazati pacijentima rezultate testa kako bi ih uvjerili da njihovo alkoholiziranje čini ozbiljnu štetu njihovim organima i drugim biološkim sustavima, rekao je Harasymiw.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti