Tihi infarkt je češći nego što se mislilo

Tihi infarkt je češći nego što se mislilo

 Tihi infarkt je češći nego što se mislilo
  • Objavljeno: Srijeda, 22.04.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

"Tihi" infarkt srčanog mišića pri kojem izostaju pravi simptomi, češći je nego što je struka mislila, barem u osoba podložnih srčanim bolestima, pokazala je studija objavljena u ponedjeljak koja se temelji na novoj tehnologiji snimanja srca.

Gotovo 200.000 ljudi u SAD-u svake godine doživi srčani udar a da to ni ne znaju, jer ne osjećaju bol ili osjete bol koju pripisuju drugim uzrocima, rekao je Han Kim, kardiolog na medicinskom fakultetu Sveučilišta Duke, u Sjevernoj Karolini, voditelj istraživanja objavljenog u časopisu PLoS Medicine.

Usto, takvi prikriveni infarkti ne mogu se utvrditi EKG-om, napose nepravilnosti srčanog ritma, dodao je.

Novi postupak snimanja srca visokorezolucijskom ili takozvanom usporenom magnetskom rezonancijom (DE-CMR) čini se prikladnim za otkrivanje oštećenja uzrokovanih tim neprimjetnim infarktima, jer taj sustav omogućuje uočavanje razlike između zdravog i oštećenog tkiva.

Znanstvenici su tijekom istraživanja tim postupkom pregledali 185 pacijenata koji su imali predispozicije za srčane bolesti, ali nisu doživjeli srčani udar.

Kod 35 posto ispitanika otkrili su znakove "tihog" infarkta. Riječ je o "infarktu kod kojega izostaje val Q" koji na EKG-u inače pokazuje oštećenje srčanog tkiva.

Ti su infarkti triput češći od vidljivih i bili su tipičniji za ispitanike s težim srčanim tegobama.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti