Dan planeta Zemlje 22. travnja

Dan planeta Zemlje 22. travnja

Dan planeta Zemlje 22. travnja
  • Objavljeno: Srijeda, 22.04.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Taj je dan prvi put obilježen 22. travnja 1970. na sveučilištima i u studentskim domovima diljem Amerike.

Obilježavanje Dana planeta Zemlje ponovno je postalo aktualno 20 godina poslije - 1990., kada je u manifestacijama sudjelovalo više od 200 milijuna ljudi diljem svijeta.

Ta je globalna pojava dobila službeni oblik 1992. na Konferenciji UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru.

U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine.

"Taj je Dan prigoda da se podsjetimo koliko je naš planet poseban i jedinstven, kao što je i njegov mali dio, naša Hrvatska u kojoj živimo", poručuju u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Navode kako bi se moglo reći da je Hrvatska uistinu raj na zemlji: umjereni pojas - raznolikost planinske, morske i kontinentalne klime, izvori vode...
Čini se da se uistinu nemamo na što žaliti, ali još je važnije kako ćemo tu baštinu očuvati jer smo s našom 5800 kilometara dugačkom obalom, osjetljivim ekosustavima, vrlo vrijednim šumskim i vodnim resursima i te kako osjetljivi na moguća onečišćenja okoliša, ističu u Ministarstvu.

Poručuju da svi mi možemo pridonijeti "smanjivanju onečišćenja okoliša - selektiranjem i recikliranjem otpada, štednjom energije i vode, to jest racionalnim korištenjem prirodnih resursa kojima ova generacija nije vlasnik".

Dodaju da građani u Hrvatskoj od 2007. mogu besplatno odložiti stare električne i elektroničke uređaje.

Ministrica Matulović-Dropulić otvorit će na Dan planeta Zemlje 22. travnja pogon za recikliranje električnoga i elektroničkog otpada u industrijskoj zoni Donjoj Bistri iz kojeg se dobiva plastična i metalna sirovina.

Predsjednica Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskog sabora Marijana Petir na Dan planeta Zemlje posjetit će Antuna Vasilja u Sisku, koji se među prvima uključio u pilot-projekt "Solarna energija u Sisačko-moslavačkoj županiji".

Marijana Petir je rekla da je taj projekt pokrenuo pročelnik Upravnog odjela za infrastrukturu i komunalne poslove Sisačko-moslavačke županije Drago Martinac, jedinstven je u Hrvatskoj, a financijski ga je podupro i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Projekt je vrijedan 70000 eura, kandidiran je za pretpristupni fond EU-a IPA NUTS2 i prihvaćen, a realizirat će se u suradnji s partnerima iz susjedne Bosne i Hercegovine pod nazivom "Sunce ne poznaje granice", istaknula je Petir.

Nevladine udruge ovogodišnji Dan planeta Zemlje posvetit će ukidanju Zakona o golfu pod motom "Zaustavimo otimačinu šuma i polja".

Jagoda Munić iz Zelene akcije istaknula je da se udruge ne protive golfu, ali igrališta treba graditi strateški kako bi donijela maksimalnu korist turizmu uz minimalnu štetu za okoliš.

"Zakon omogućava prenamjenu šumskoga i poljoprivrednog zemljišta u građevinska i igrališta za golf, a pritom su jedinice lokalne samouprava obavezne dati zemljište investitoru bez javnog natječaja, a također je moguće izvlastiti privatnog vlasnika zemljišta", rekla je Munić.

Najavila je da će se u subotu na Zrinjevcu u Zagrebu okupiti desetak udruga i malih seoskih gospodarstava te će uz tradicionalni eko-plac građani moći poslati prosvjedni e-mail sa zahtjevom za ukidanje Zakona o golfu.

Udruga "Zelena Istra" organizirat će akciju u Puli, Udruga "Grad" u Dubrovniku i Udruga "Sunce" u Splitu.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti