Tjelovježba na otvorenom je puno zdravija od teretane

Tjelovježba na otvorenom je puno zdravija od teretane

Tjelovježba na otvorenom je puno zdravija od teretane
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 07.02.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Najnovije istraživanje pokazalo je kako je tjelovježba u prirodnom okružju povezana s većim osjećajem za revitalizaciju, povećanom energijom te pozitivnim angažiranjem.

Osobe koje su vježbale na otvorenom pokazale su smanjenu razinu napetosti, zbunjenosti, ljutnje i depresije.

Tim istraživača s Peninsula College of Medicine and Dentistry pregledao je podatke iz jedanaest istraživanja koja su uključivala 833 odrasle osobe.

Sva istraživanja su ispitivala odnose relativne prednosti tjelovježbe na otvorenom ili zatvorenom prostoru.

Uz blagodati poboljšanja mentalnog zdravlja, proučavani volonteri također su izrazili veće uživanje u provođenju vremena na otvorenom te veću vjerojatnost nastavka vježbanja.

Znanstveni suradnik dr. Jo Thompson-Coon nam objašnjava, a Telegraph prenosi: „Koristeći trenutno raspoložive podatke osnažili smo vezu između mentalnog i fizičkog blagostanja te vježbanja na otvorenom, no potrebna su daljnja veća istraživanja kako bi bolje razumjeli ovu poveznicu."

Profesor Michael Depledge, glavni autor istraživanja je zaključio: „Oko 75 posto europske populacije živi u urbanim sredinama, tako da su potrebni sve veći napori kako bi ponovno povezali ljude s prirodom."

„Naše istraživanje, koje okuplja podatke iz različitih izvora, dodaje značajnu težinu slučaju koji potvrđuje potrebu za provođenjem više vremena u prirodnom okruženju, a bitno je napomenuti da se dio javnosti i liječnici tako bore sa suzbijanjem negativnih ishoda modernog življenja, kao što su gojaznost i depresija."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti