Čokolada je nova „super hrana“
Istraživači su otkrili kako čokolada sadrži više zdravih biljnih spojeva za razliku od mnogih voćnih sokova.
Kroz testiranje su otkrili kako tamna čokolada u prahu sadrži više antioksidansa i polifenola, a za njih se smatra da štite tijelo od bolesti poput raka ili srčanih bolesti.
„Super hranu" obično klasificiraju kao onu s visokom razinom antioksidansa, a to su tvari koje sprečavaju oksidaciju i mogu zaustaviti oštećenje zdravih stanica.
Čokolada za doručak odlična za mršavljenje!
Istraživači su usporedili između pojedinačnih obroka od tamne čokolade, kakaa, mješavine vruće čokolade te raznih voćnih sokova, uključujući Acai bobice, brusnicu i šipak.
Istraživanje je pokazalo kako i tamna čokolada i kakao imaju veće antioksidacijsko djelovanje te više flavonola nego voće.
Dr. Debra Millar, glavna autorica iz Hershey Centre for Health & Nutrition, dodaje kako rezultati pokazuju da bi čokolada trebala biti označena kao „super voće".
„Sjemenke kakaa treba smatrati „super voćem", a proizvodi dobiveni iz ekstrakata sjemenki kakaa, kao što je prirodni kakao prah i tamna čokolada, trebaju se smatrati kao „super hrana"," zaključuje autorica, a prenosi Telegraph.
„Što je naravno odlična vijest za ljubitelje čokolade."
Međutim, znanstvenici su otkrili i dodaju kako zagrijavanjem čokolade uništavate njena sva zdravstveno pozitivna svojstva.
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345