Raniji pubertet povezan s jačim kostima

Raniji pubertet povezan s jačim kostima

Raniji pubertet povezan s jačim kostima
  • Objavljeno: Nedjelja, 06.02.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Što ranije osoba uđe u pubertet, smanjuje joj se rizik od osteoporoze u kasnijem dijelu života.

Istraživanje se temelji na 78 djevojčica i 84 dječaka, koji su proučavani od trenutka kada su ušli u pubertet do trenutka kada su došli do spolne zrelosti. Istraživači su otkrili kako je mineralna gustoća kostiju kod odraslih osoba pod utjecajem dobi kod nadolazećeg puberteta, s tim da je veća koštana masa povezana s ranijim pubertetom, a manja koštana masa povezana s kasnijim pubertetom. Međutim, čvrstoća kostiju čini se da nije pod utjecajem trajanja puberteta.

„Pubertet ima značajnu ulogu u razvoju kosti," izjavio je voditelj istraživanja dr. Vicente Gilsanz, iz Saban Research Institute of Children's Hospital u Los Angelesu.

„Tijekom tog vremena, kosti rastu u dužinu i povećava im se gustoća. Na kraju puberteta epifizalne ploče se zatvaraju, te tako poništavaju mogućnost daljnjeg rasta kostiju. Kada se to dogodi, tinejdžer je dostigao svoj maksimum visine i koštane mase kao odrasla osoba," objašnjava Gilsanz, a prenosi US News.

Normalna stopa smanjenja koštane mase u odrasloj dobi je oko 1 do 2 posto svake godine. Što znači da 10 do 20 posto povećanja gustoće kostiju koja proizlazi iz ranog puberteta može osigurati dodatnih 10 do 20 godina zaštite od normalnog dobnog opadanja u čvrstoći kostiju, zaključuju istraživači.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti