Zašto neki liječnici smatraju da trebamo prestati koristiti toaletni papir?

Zašto neki liječnici smatraju da trebamo prestati koristiti toaletni papir?

Zašto neki liječnici smatraju da trebamo prestati koristiti toaletni papir?
  • Objavljeno: Četvrtak, 24.02.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Ako ste odrastali u kući koja je imala veću kupaonicu, možda se sjećate bidea koji je stajao pored WC školjke. Iako mnogi ljudi nikad nisu naišli na njih radi jednostavnog razloga, a to je manjak prostora u kupaonici, moglo bi se reći da su neko vrijeme bili popularni i skoro neizostavni u domovima. Međutim, kako nisu ni pretjerano praktični jer moderan i brz način života ovu dodatnu opciju pranja nakon velike nužde vidi kao nepotrebnu, danas se rijetko mogu pronaći kao dio uobičajenog sanitarnog namještaja.

Iako vam se možda čini nepotrebnim oprati se nakon velike nužde, pojavio se uvjerljiv razlog da odbacite toaletni papir i prihvatite bide ili mini tuš kao alternativu. Liječnici kažu da je to bolje za zdravlje vaše stražnjice, piše Vice's Tonic.

Razlozi zašto je toaletni papir loš za zdravlje

Postoji nekoliko razloga zašto je brzo prskanje vode bolje za vašu stražnjicu nego ručno brisanje toaletnim papirom. Pogotovo ako kupujete jednoslojni papir.

Prvi razlog su hemoroidi. Gastroenterologinja Partha Nandi objasnila je za Tonic da toaletni papir može iritirati kožu, a ako ste skloni hemoroidima, ne činite si nikakvu uslugu dok stružete guzu oštrim, suhim komadima papira. Nježni mlaz vode mogao bi vas temeljitije očistiti, a da pritom ne ošteti nježno i osjetljivo područje. Neka istraživanja sugeriraju da bi korištenje bidea moglo pomoći i kod stanja kao što su analne fisure i svrbež. Može smanjiti anorektalni tlak, a jedna studija pokazuje da bi moglo pomoći i u ublažavanju nekih vrsta zatvora. Samo pazite da pritisak vode nije preintenzivan, što može uzrokovati druge probleme.

Ženama bidei također mogu pomoći u sprječavanju neugodnih infekcija mokraćnog sustava, koje su uzrokovane bakterijama iz vagine koje se probijaju uz mokraćnu cijev. Liječnici kažu da bidei potencijalno ispiru te bakterije prije nego što prouzrokuju infekciju, smanjujući vam šansu za nastanak urinarne infekcije. Istraživanje iz 2005. pokazalo je da je korištenje bidea u domovima za starije osobe smanjilo sadržaj bakterija u urinu. Ipak, barem jedno istraživanje u Japanu pokazalo je da bidei s toplom vodom mogu promijeniti vaginalnu mikrofloru, što dovodi do bakterijskog vaginitisa, pa su rezultati pomalo oprečni.

No, ne morate imati problema sa zdravljem stražnjice da biste razmislili o korištenju bidea. Možda samo uživate u osjećaju čistoće i činjenici da ste temeljito oprali stražnjicu ili vas muči pomisao da se vaš toaletni papir ne može riješiti svih fekalnih bakterija. Ako je tako, nabavite bide ili mini tuš, a zamislite koliko ćete novaca uštedjeti.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti