U trudnoći treba osobito pomno njegovati zube

U trudnoći treba osobito pomno njegovati zube

U trudnoći treba osobito pomno njegovati zube
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 01.06.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Pojačana kiselost sline u trudnoći, koja među ostalim može biti prouzročena čestim povraćanjem i promjenom prehrane, samo je jedan od mnogih čimbenika koji pogoduju karijesu.

Povećan je i rizik od paradontoze, čiji su simptomi vrlo crvene, otečene desni koje se povlače od zuba, zadah i stalno klimanje ili ispadanje zuba.

Stoga je u trudnoći iznimno važna pravilna njega usne šupljine kako bi se izbjeglo stvaranje naslaga koje su podloga za razvoj bakterija.

– Već u prvom tromjesečju trudnoće treba posjetiti stomatologa zbog pregleda zubi i savjeta o prehrani. Kiselost koja nastaje nakon povraćanja nagriza zubnu caklinu, pa je nakon povraćanja nužno usnu šupljinu isprati vodom. Preporučuje se pojačati intenzitet četkanja zuba i koristiti nešto mekšu četkicu za zube. Prema najnovijm saznanjima, terapija fluorom nije potrebna, jer se on danas dodaje mnogim prehrambenim proizvodima, a nalazi se i u vodi. Potrebno je čistiti zube i zubnom svilom - istaknuo je dr. Petar Bago, stomatolog u zagrebačkoj zdravstvenoj ustanovi Ortoimplant, na predavanju “Njega zuba u trudnoći” u sklopu trudničkog tečaja u Petrovoj bolnici.

– Kako se tijekom prvog tromjesečja trudnoće razvija najviše djetetovih organa, to je najznačajnije razdoblje za razvoj ploda. Zbog toga se mnogi stomatolozi slažu da je invazivnije terapijske zahvate bolje odgoditi za drugo tromjesečje kako bi se smanjili mogući rizici za dijete. Ako zbog bolesti trudnica treba uzeti antibiotik, treba ukazati na štetnost antibiotika iz grupe tetraciklina, jer oni uzrokuju trajnu pigmentaciju zubi u djeteta. Od analgetika je za zubobolju moguće uzeti preparate koji sadrže paracetamol, ali nužan je oprez, osobito pri uzimanju većih količina aspirina i lijekova na bazi ibuprofena. Općenito je nužno savjetovati se s liječnicima pri uzimanju svih lijekova – ističe dr. Petar Bago.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti