Upotreba marihuane ne dovodi do mentalnog poremećaja

Upotreba marihuane ne dovodi do mentalnog poremećaja

Upotreba marihuane ne dovodi do mentalnog poremećaja
  • Objavljeno: Utorak, 10.01.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici iz Londona su ustanovili da povremeno konzumiranje marihuane može čak poboljšati koncentraciju. S druge strane ističu da dugoročno konzumiranje marihuane može biti štetno.

Sredovječne odrasle osobe, čija pamćenja postaju maglovita i znatno slabija, ne mogu okriviti konzumiranje marihuane, tvrde istraživači.

Znanstvenici su testirali mentalne funkcije i memoriju kod 9 000 Britanaca u dobi od 50 godina. Oni, koji su konzumirali marihuanu, testove su riješili jednako dobro, neki čak i bolje od onih koji nikada nisu konzumirali marihuanu.

"Sveukupno gledajući, čini se da konzumiranje marihuane nije nužno povezano s oštećenjem kognitivnih sposobnosti", izjavio je za časopis American Journal of Epidemiology voditelj istraživanja dr. Alex Dregan.

"Međutim, naši rezultati ne isključuju mogućnost štetnog učinka kod pojedinaca koji su marihuani bili izloženi duže vrijeme", dodao je dr. Alex Dregan.

Općenito, istraživanje je pokazalo da nije bilo dokaza kako sadašnja ili bivša konzumacija marihuane ima negativan utjecaj na mentalnu sposobnost.

Znanstvenici su također otkrili da su ljudi, koji su koristili marihuanu, imali viši stupanj obrazovanja od onih koji nisu, što može biti uzrok boljih rezultata na testovima.

Marihuana se često klasificira kao umirujuća i halucinogena droga. Neki korisnici smatraju da ih čini sretnima i opuštenima u kratkom roku. Međutim, ona može izazvati osjećaj tjeskobe, sumnje, panike i paranoje. Također može doći i do razvitka psihoze.

Znanstvenici upozoravaju sve korisnike marihuane na njenu štetnost kod dugoročnog konzumiranja.

Bilo kako bilo, jednim istraživanjem se ne može u potpunosti dokazati ova teza, stoga će znanstvenici svakako nastaviti istraživanje na većem uzorku ljudi.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti