Uskoro cjepivo protiv ovisnosti o heroinu

Uskoro cjepivo protiv ovisnosti o heroinu

Uskoro cjepivo protiv ovisnosti o heroinu
  • Objavljeno: Petak, 10.02.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nažalost, svi oblici droge su sve zastupljeniji i, što je najgore, lako dostupni svima. Najviše ispaštaju mladi koji, zbog još neizgrađenog karaktera, posežu za opijatima i drogama kako bi se osjećali bolje ili bili prihvaćeni u društvu.

Heroin je droga od morfija te je dovoljna mala količina kako bi korisnik dobio osjećaj topline i blagostanja. Isto tako, mala količina je dovoljna da se razvije ovisnost, a predoziranje može dovesti do kome pa čak i smrti.

Međutim, meksički znanstvenici nam donose odličnu vijest. Naime, oni su razvili cjepivo koje je uspjelo izliječiti ovisnost o heroinu kod laboratorijskih štakora. Sljedeći korak je testiranje na ljudima.

"Očekujemo da će ovaj proces trajati još 5 godina, nakon čega bismo, ukoliko sve bude u redu, cjepivo mogli primjenjivati na ljudima ovisnima o heroinu, ali i kokainu te metamfetaminu", DailyMail prenosi izjavu istraživača dr. Ciudada Juareza.

Cjepivo izaziva imunološku reakciju koja blokira utjecaj heroina na živčani sustav, čime se smanjuje utjecaj heroina. Pokusi su pokazali da je štakorima, nakon nekog vremena nestala žudnja i potreba za kontinuiranim dozama heroina.

Znanstvenici ističu kako cjepivo neće biti rješenje za sve ovisnosti, ali će biti jedan od načina liječenja i suočavanja s problemom ovisnosti.

Ljudima je teško je riješiti se i navika, a kamoli ovisnosti i to još o drogama. Cjepivo bi trebalo smanjiti želju za konzumiranjem droge na način što će blokirati razvijanje osjećaja zadovoljstva tijekom i nakon konzumiranja.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti