Uskoro cjepivo protiv srčanih bolesti!

Uskoro cjepivo protiv srčanih bolesti!

Uskoro cjepivo protiv srčanih bolesti!
  • Objavljeno: Utorak, 08.06.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Cjepivo koje bi sprječavalo štetni utjecaj kolesterola na arterije moglo bi smanjiti broj srčanih bolesti za dvije trećine. Švedski znanstvenici vrlo su optimistični i nadaju se gotovoj vakcini za tri do pet godina.

Eksperimentalno cjepivo koje su osmislili znanstvenici na švedskom Karolinska Institute djeluje tako što zaustavlja pretjerani odgovor našeg tijela na veće količine kolesterola u krvi. Naime, zbog ove pretjerane reakcije dolazi do upala koje uzrokuju stvaranje ugrušaka i srčane udare.

Novo cjepivo blokira T stanice koje stvara naš imunološki sustav. Ova prirodna reakcija štiti nas od bakterija i virusa, no javlja se i kod detekcije 'lošeg' kolesterola koji se lijepi za stijenke naših krvnih žila. Kad T stanice stignu na mjesto taloženja uzrokuju oticanje stijenki krvnih žila, a ovo oticanje povećava šanse za stvaranje opasnog ugruška koji može onemogućiti protok krvi.

Novo cjepivo zasad se testira na miševima, a ljudima bi se moglo dati kako bi se zaustavila upala i popravilo oštećenje krvnih žila. Ukoliko se nastavak testiranja na ljudima pokaže djelotvornim cjepivo bi moglo doći u upotrebu već za tri do pet godina.

Srčane bolesti glavni su uzrok smrti širom svijeta, uključujući i Hrvatsku.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti