Uspješne metode liječenja skolioze

Uspješne metode liječenja skolioze

Uspješne metode liječenja skolioze
  • Objavljeno: Petak, 20.04.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prof. dr. Ahmet Alayan, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka u liječenju skolioze i glavni specijalist ortopedije u Acibadem zdravstvenoj grupaciji, predstavio je uspješnost osteotomijske i fuzijske tehnike operacija skolioza kod djece na kongresu o liječenju skolioza u Dubrovniku gdje se okupilo više od 200 stručnjaka iz cijelog svijeta.

Jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za ortopediju i tramuatologiju prof. dr. Ahmet Alanay iz Acibadem zdravstvene grupacije iz Istanbula održao je predavanje o uspješnim metodama kirurškog liječenja skolioze kod djece na SOSORT 13. međunarodnom kongresu za liječenje skolioze u Dubrovniku. Jedinstvenom skupu, kojeg je organiziralo Društvo za dječju ortopediju i Kuća zdravlja, koji se održava od 18. do 21. travnja u Dubrovniku prisustvovalo je više od dvjestotinjak stručnjaka iz cijelog svijeta koji se bave liječenjem skolioza i deformacija kralježnica.

Svako treće od 100 djece s dijagnozom skolioze može dostići zakrivljenost kralježnice čak do 70 stupnjeva. Na kongresu je prof. dr. Alanay predstavio uspješnu osteotomijsku i fuzijsku tehniku liječenja skolioze kod djece i adolescenata. Uspješnost metode objasnio je, među ostalim, na slučaju operacije skolioze kod četrnaestogodišnje profesionalne plesačice Megan Fleming iz Sjeverne Irske čija je skolioza dosegnula zakrivljenost kralježnice čak do 100 stupnjeva.

„Naš cilj je bio mobilna kralježnica koja će omogućiti Megan pokrete i fleksibilnost fiksiranjem što je moguće manjeg dijela kralježnice. Uz pomoć tehnike osteotomije i fuzije, uklonili smo dijelove kostiju i omekšali kičmu. Zatim smo fiksirali kičmu vijcima i šipkama. Vrhunska tehnologija koju smo koristili u operaciji omogućila nam je da korigiramo kralježnicu tako da Megan može slobodno plesati. Što je još važnije, Megan više neće ostajati bez daha jer je kapacitet pluća vraćen na raniju razinu zahvaljujući tome što je zakrivljenje u velikoj mjeri ispravljeno, objasnio je prof. dr. Ahmet Alanay dosta rizičnu operaciju skolioze.

prof. Alayan s Megan nakon operacije skolioze

Da je operacija odgođena zakrivljenost kralježnice dosegnula bi i preko 100 stupnjeva. To bi dosta otežalo operativni zahvat, povećalo rizik od paralize i istovremeno prouzrokovalo ukočenost kralježaka, što bi onemogućilo mladu Megan ne samo da se profesionalno bavi plesom, nego i u svakodnevnim aktivnostima. Također, zakrivljenost iznad 100 stupnjeva smanjio bi kapacitet pluća na manje od kritičnih 30 postotaka, pa u tom slučaju operacija ne bi uopće došla u obzir, a život mlade djevojke bio bi upitan zbog respiratorne insuficijencije. Uz to, Megan je imala i problem sa razvojem zbog nedostatka hormona rasta. Iako je imala 14 godina, njene kosti su dostigle rast kao kod desetogodišnjaka. Već rizična operacija bila je još više otežana zbog tog problema.

Zahvaljujući operaciji koju je obavio prof. dr Ahmet Alanay, specijalist ortopedije i traumatologije u Acıbadem bolnici u Istanbulu, strahovi se nisu ostvarili i zakrivljenost kičme smanjena je na stupanj koji je u potpunosti eliminirao pritisak na pluća, a poslije operacije nije bilo nikakvih estetskih problema. Na Megan se ni ne primjećuju nikakve promjene i uz to uživa u plesu.

Za više informacija na ovu temu pogledaje: http://acibadem.hr/

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE
Najčitanije zanimljivosti