Problemi s kralježnicom i bolovi u leđima - što je holistički pristup i kako može pomoći?

Problemi s kralježnicom i bolovi u leđima - što je holistički pristup i kako može pomoći?

Problemi s kralježnicom i bolovi u leđima - što je holistički pristup i kako može pomoći?
  • Objavljeno: Utorak, 31.10.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kralježnica je središte potpornog sustava ljudskog organizma. Sastoji se od leđne moždine zaštićene kralješcima iz koje se granaju osjetilni i pokretački živci i koja zajedno s mozgom čini središnji živčani sustav. Osim što podupire cijelo tijelo i omogućuje uspravno držanje, kralježnica također povezuje dijelove mišićno-koštanog sustava i na taj način sudjeluje u svim osjetilima, radnjama i pokretima ljudskog tijela.

Zbog svojih je brojnih uloga podložna raznim vrstama oštećenja i to je razlog zašto je bol u leđima jedan od najučestalijih zdravstvenih problema današnjice. Stalno mehaničko opterećenje poput višesatnog nepravilnog sjedenja je svakodnevna praksa povezana s modernim načinom života i jedan od najčešćih uzorka boli. Drugi faktori koji povećavaju mogućnost za nastanak bolesti kralježnice su također mahom sastavnice života modernog čovjeka i uključuju manjak kretanja, višak kilograma, nošenje visokih potpetica i psihičku napetost.

Problemi s kralježnicom i kako ih riješiti?

Suvremeni sjedilački način života može prouzročiti razne probleme s kralježnicom od kojih je većina povezana s nelagodom i boli. Primjeri radnji koje doprinose ovim problemima su dugotrajno sjedenje koje uzrokuje prenaprezanje gradivnih dijelova kralježnice i leđnih mišića te manjak tjelovježbe i kretanja koji onemogućuje da se kralježnica vrati u prirodan, fiziološki položaj i da se mišići leđa ojačaju i budu bolja podrška kralježnici.

Ako su učestale, ove radnje najčešće rezultiraju spazmom mišića u području kralježnice te raznim iskrivljenjima koja mogu dovesti do uklještenja živaca. Ta se iskrivljenja, ovisno o tipu deformacije, nazivaju skolioza, lordoza i kifoza i uzrokuju trnjenje i bol koje se mogu širiti i u jednu ili obje noge. Osim što narušavaju prirodni oblik kralježnice, ove navike mogu dovesti i do kompresije vezivnih tvorbi između kralježaka koju nazivamo hernijom diska.

Postoje mnogi načini kojima se može potaknuti zdravlje kralježnice i suzbiti uzrok bolesti. Glavne svrhe su im otkloniti okolne štetne podražaje, zaustaviti bol i spriječiti ponavljanje bolesti. U mnogim slučajevima pomaže promjena životnih navika, uvođenje redovite tjelovježbe i korištenje odgovarajućih terapija, tretmana i masaža. Alternativne, manje invazivne, holističke metode poput akupresure ili kiropraktike mogu značajno smanjiti postojeće bolove i prevenirati veće probleme i operacije kralježnice.

Holistički pristup, akupresura, kiropraktika

Alternativne metode u sklopu holističkog pristupa razmatraju osobu u cjelini - tijelo, um, duh i emocije. Najčešće holističke metode s ciljem otklanjanja bolova u leđima su korištenje biljnih pripravaka, yoga, akupresura, akupunktura i kiropraktika. Iako svaka od ovih metoda ima blagotvorni učinak na cijeli organizam,u kontekstu promicanja zdravlja kralježnice se posebno ističu akupresura i kiropraktika.

Akupresura je povezana sa smanjenjem tenzije koja dovodi do boli i ukočenosti kralježnice. Ova kineska metoda masaže djeluje na vrlo sličan način kao i akupunktura, samo što se u ovom slučaju ne koriste igle. Naime, izvodi se na način da se na određene akupresurne točke na tijelu, najčešće prstima, dlanovima ili laktovima, primjenjuje pritisak, što rezultira korekcijom protoka energije. Nesputan protok energije putem mreže meridijana u tijelu osigurava povezanost mozga i svih sustava organa, blagotvorno djeluje na fizičko i emocionalno zdravlje i može pomoći u otklanjanju boli, problema sa spavanjem i mučninama.

Kiropraktika je profesija koja se brine za pravilan položaj neuromišićno-koštanog sustava koji čine kosti, živci, mišići, tetive i ligamenti. Tretman se sastoji od trzajnih manipulacija zglobova koje ispravljaju njihov položaj i pomažu u otklanjanju bolova u vratu i leđima te poboljšanju pokretljivosti kralježnice, mobilnosti i općenite fizičke funkcije tijela. Ta optimizacija položaja zglobova može pomoći i u poboljšanju funkcioniranja drugih organskih sustava u organizmu. Osim manipulacije, savjeti o promjeni svakodnevne biomehanike i držanja su također dio tretmana.

Health Centar - centar fizičkog, psihičkog i emocionalnog zdravlja

Health Centar je zdravstveno edukativni centar koji pomaže u postizanju ravnoteže fizičkog, psihičkog i emocionalnog zdravlja te pronalasku trajnih rješenja i dobrobiti u skladu s dugogodišnjim znanjem, iskustvom, individualnim pristupom i izrazitom predanošću za svakog klijenta. Tim energetskih terapeuta s više od 18 godina radnog iskustva je educiran od vrhunskih liječnika i stručnjaka Tradicionalne Kineske Medicine iz Kine, Europe, SAD-a, Novog Zelanda i Ujedinjenih Arapskih Emirata te se i dalje kontinuirano stručno usavršava. Djelujući na sam uzrok problema, antistres programom, relaksacijom, energetskom terapijom, tretmanima, akupresurom, refleksoterapijom i energetskim vježbama, postižu brojne i trajne rezultate. Istraživanje provedeno na korisnicima tretmana Health Centra također potvrđuje pozitivan utjecaj na psihofizičko stanje.

Jedna od brojnih usluga Health Centra je terapija kralježnice koja kombinira akupresuru i kiropraktiku, i kojom se poboljšava stanje kralježnice i ubrzava protok energije u unutarnje organe. Kod prvog dolaska na terapiju se vrši pregled cjelokupnog stanja kralježnice, a tijekom terapije, stimuliranjem akupresurnih točaka i energetskih meridijana dužinom cijele kralježnice i atlasa otpuštaju se akutni i kronični bolovi, smanjuje se mišićna napetost te se poboljšava dotok kisika i cirkulacija u gornji i donji dio tijela. Ovim se tretmanom rješavaju problemi poput skolioze, kifoze, lordoze, diskus hernije, išijasa i uklještenja živaca.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije