Već se i trogodišnjakinje brinu zbog izgleda!

Već se i trogodišnjakinje brinu zbog izgleda!

Već se i trogodišnjakinje brinu zbog izgleda!
  • Objavljeno: Petak, 27.11.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Najnovije istraživanje otkrilo je zabrinjavajuće ponašanje djevojčica. Naime, uočeno je da se počinju brinuti za svoj izgled i težinu već od treće godine života.

Istraživanje provedeno među djevojčicama predškolske dobi otkrilo je da 50 posto njih već pati od anksioznosti vezane uz izgled te da pokušavaju smršavjeti, a razmišljaju i o promjeni boje kose.

Znanstvenici sa Sveučilišta Florida ispitivali su djevojčice u dobi od tri do šest godina. One su odgovarale na niz pitanja vezanih uz izgled tijela, a pokazivani su im i uzroci ljepotica iz animiranih filmova. Namjera je bila uočiti postoji li povezanost između brige o izgledu djevojčica i idealne ljepote kakva u crtićima krasi likove princeza.

Više od 30 posto djevojčica izjavilo je da su gotovo uvijek zabrinute zbog izgleda, a 18 posto je reklo da su ponekad zabrinute, dok je 30 posto djevojčica otkrilo da bi rado promijenilo barem jedan fizički atribut. Njihovu zabrinutost zbog izgleda ne povećava ideal ljepote koji se propagira, primjerice, likovima lijepih princeza u crtićima.  

'Moramo pomoći djeci, osobito najmanjoj, da se prestane brinuti o svom izgledu na tako opsesivan način. Moramo im pomoći da izgrade pozitivnu sliku o sebi neovisno o tome kako im tijelo izgleda', istaknula je profesorica Stacey Tantleff Dunn koja je vodila istraživanje.

 

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti