Većina sprejeva protiv komaraca neurotoksična?

Većina sprejeva protiv komaraca neurotoksična?

Većina sprejeva protiv komaraca neurotoksična?
  • Objavljeno: Srijeda, 07.07.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

DEET ili dietiltoluamid sastojak je mnogih popularnih preparata za borbu s komarcima. Prije se sumnjalo, a sad je i dokazano da je riječ o neurotoksičnoj kemikaliji. Razmislite o tome prije nego je drugi put nanesete.

Sumnjalo se, a sad je i znanstveno dokazano da je kemikalija DEET (dietiltoluamid) neurotoksična. Zašto bi nas to trebalo zabrinjavati? Riječ je o sastojku sprejeva protiv komaraca koji se u tu svrhu koristi još od 1957. godine. Sprejevi se dakle ponašaju jednako kao nervni otrovi ili pesticidi, napadajući živčani sustav kukaca i sisavaca, piše Biologija.com.hr.

Uz njihovu upotrebu uvijek se isticalo da je najbolje koristiti tek minimalne količine dovoljne da prekriju izloženu kožu ili odjeću te da se ne nanosi direktno na ozlijeđenu ili iritiranu kožu. U SAD-u postoje repelenti sa 100 postotnim DEET-om, dok mnoge druge zemlje svijeta ograničavaju korištenje ove kemikalije na 30 do 50 posto.

Iako se dugo smatralo kako je DEET neškodljiv i za komarce, te da ih, zbog njima nesnosnog mirisa, samo odbija od potencijalne žrtve, nova je studija, objavljena u časopisu BioMed Central Biology, pokazala da se DEET uključuje direktno u živčani sustav kukaca. "Ne samo da mijenja njihovo ponašanje, već inhibira aktivnost glavnog enzima središnjeg živčanog sustava, acetilkolinesteraze, što je primijećeno i u kukaca i ljudi", navode istraživači.

DEET se pritom koristi jednakim mehanizmima koji uzrokuju i toksične učinke karbamata i organofosfata (pesticida) te kemijskog oružja kao što su sarin i VX nervni otrov. Slijedom toga, može se zaključiti da su repelenti koji sadrže DEET zapravo insekticidi koje nanosimo direktno na kožu i mogu naštetiti našem živčanom sustavu, navode znanstvenici.

"DEET predstavlja dobru zaštitu od kukaca, no produljena izloženost ovoj tvari rezultira neurološkim oštećenjima, što se dodatno pojačava ako DEET koristite u kombinaciji s nekim drugim kemikalijama i lijekovima", izjavio je Bahie Abou-Donia sa Sveučilišta Duke.

Trudnice i djeca ispod šest godina u svakom bi se slučaju trebali kloniti proizvoda koji sadrže DEET, a neki smatraju i kako bi se trebalo započeti s označavanjem proizvoda koji sadrži DEET kao potencijalno štetnim za živčani sustav.

Agencija za zaštitu okoliša iz SAD-a ovaj će slučaj razmotriti tek 2012. Dotad znajte da se ova tvar nalazi u i u našim popularnim proizvodima koji odbijaju komarce.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti