Hoćete li doživjeti stotu?

Hoćete li doživjeti stotu?

Hoćete li doživjeti stotu?
  • Objavljeno: Srijeda, 07.07.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su otkrili gene koji mogu odgovoriti na pitanje hoće li čovjek živjeti devedeset i više godina.

Istraživački tim sa Sveučilišta u Bostonu proučio je DNA 1.055 ljudi koji su imali više od sto godina te su otkrili 150 genetskih promjena koje mogu pomoći u predviđanju dugovječnosti.

Istraživači vjeruju da bi otkrivene varijacije gena mogle direktno utjecati na druge gene koji se povezuju sa bolestima poput Alzheimerove bolesti te zbog toga ograničavaju životni vijek.
Usprkos tome što znanstvenici još uvijek u potpunosti ne razumiju biološke promjene koje leže u podlozi ovig novootkrivenih genetskih varijacija, na temelju nnjih može se sa sigurnošću od 77% predvidjeti da će osoba doživjeti starost.

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u prestižnom stučnom časopisu Science, a profesorica Paola Sebastiani sa Škole narodnog zdravlja pri spomenutom sveučilištu izjavila je da postoji „snažna genetska predisponiranost" za dugovječnost.

Objasnila je da postoje posebne kombinacije gena koje ljudima omogućuju ne samo da žive duže već i zdravije.

„Kada bismo mogli izdvojiti varijacije gena koji usporovaju nastup bolesti, to bi imalo vrlo važne implikacije na zdravlja populacije općenito", zaključila je profesorica Sebastiani na kraju.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti