Zašto je loše spavati s upaljenim ventilatorom cijelu noć

Zašto je loše spavati s upaljenim ventilatorom cijelu noć

Zašto je loše spavati s upaljenim ventilatorom cijelu noć
  • Objavljeno: Četvrtak, 25.08.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Dobar san čini se kao luksuz tijekom ljetnih noći. Toplinski valovi i dugi dani remete naše spavanje, a idealna temperatura u sobama koja podržava prirodno uranjanje u san, ne bi smjela biti viša od 20 stupnjeva Celzijevih. Ovakvu temperaturu često je teško postići, bez električnih uređaja kojima prisežemo kako bismo se ohladili, lakše zaspali, te kako se ne bismo budili usred noći puni znoja. Ipak, ako uspijete zaspati, to znači da je vrlo vjerojatno vaš ventilator radio cijelu noć.

Je li sigurno spavati s upaljenim ventilatorom?

Odgovor je da, ali uz nekoliko uvjeta. Spavanje s uključenim ventilatorom može biti opasno ako ne provjerite radi li vaš ventilator ispravno, je li ga sigurnosno ispitao proizvođač i je li postavljen u ispravnom okruženju. Najveći rizik spavanja s uključenim električnim ventilatorom je potencijalna opasnost od požara. Kod bilo kojeg električnog uređaja postoji mala mogućnost da se pregrije i zapali, što je posebno opasno kada spavate jer ne samo da ćete imati ograničeno vrijeme reakcije, već ste i osjetljiviji na udisanje dima kada niste pri potpunoj svijesti. Redovito provjeravajte jesu li utikač i kabel u dobrom stanju i odmah ih prestanite koristiti ako primjetite neobične zvukove, mirise, toplinu ili dim.

Spavanje s uključenim ventilatorom utječe na kožu, oči, usta i dišne puteve

Većina stručnjaka slaže se da ventilatori mogu uzrokovati probleme vašoj koži tako što će je isušiti. Isto vrijedi i za vaše oči, usta i nos. To se događa jer se ljeti znojimo i gubimo tekućinu. Kožu njegujte hranjivim hidratantnim kremama, a oči nahranite kapima, te probajte što manje koristiti kontaktne leće u ovom razdoblju. Naravno, nikad s njima nemojte ići na spavanje. Također, može doći i do sakupljanja sluzi i glavobolje. Ljudi koji spavaju uz ventilator mogli bi se i probuditi s upaljenim i ukočenim mišićima. Sigurno ste od nekoga čuli kako imaju bolove u leđima jer su noć proveli uz ovo rashladno pomagalo. To je zato što koncentrirani hladni zrak može ukočiti mišiće i stvoriti grčeve.

Spavanje s ventilatorom nije pogodno za one s alergijama

U zraku se nalazi puno prašne i peludi koje ventilator raspršuje. Oni koji pate od alergija, peludne groznice ili astme trebali bi izbjegavati ovakav način spavanja. Ako ste alergični na grinje, to može pogoršati vaše simptome s povećanom izloženošću. Birajte alternativu i osigurajte si rashlađeni prostor bez pomoći ventilatora. Tijekom dana zamračite prostoriju, kako bi što manje sunca, a samim time i topline, ušlo u vaš dom. Izbjegavajte alkohol i kofein, te pripremite čašu vode koju ćete imati uz sebe na noćnom ormariću tijekom noći. Jedan od trikova je i da koristite što manji jastuk jer jastuci zadržavaju dosta topline.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti