Kako rashladiti prostoriju bez klime?

Kako rashladiti prostoriju bez klime?

Kako rashladiti prostoriju bez klime?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 20.06.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Tijekom vrućih dana tražimo hlad, skrivamo se od sunca, pijemo rashlađena pića i osvježavamo se na sve moguće načine, a noću ne možemo zaspati jer se stalno okrećemo u potrazi za rashlađenim dijelom kreveta.

Ako imate klimu, lako je rashladiti prostoriju, no što ako u prostoriji u kojoj boravite nema klima uređaja ili se on pokvario?

Evo nekoliko savjeta kako se rashladiti u prostorijama bez klime:

1. Navucite zavjese

Da biste izbjegli suncem ugrijani stan, važno je tijekom jutra navući zavjese. One moraju biti od platna jer se sintetički materijali lako zagrijavaju, što nikako ne pridonosi hlađenju.

2. Uklonite tepihe

Ako ne želite da toplina ostane u vašem stanu, riješite se stvari koje sakupljaju prašinu poput tepiha, i brojnih jastučića na kauču. To će pročistiti zrak i ohladiti ga.

3. Objesite mokri ručnik blizu prozora

Kada prozračite sobu, objesite mokri ručnik ispred otvorenog prozora. To će ubrzati hlađenje prostorije. Obavezno uklonite ručnik prije spavanja jer će višak vlage pojačati osjećaj vrućine.

4. Spavajte na podu

Pritom ne mislimo da morate spavati direktno na parketu ili na pločicama, nego premjestite madrac na pod. Naime, topli zrak je lakši od hladnog, stoga je na nižim razinama prostorije uvijek hladnije.

5. Nabavite ventilator

Ventilatori su jeftini, ne zauzimaju prostor i zaista solidna alternativa ako nemate klimu.

6. Napravite svoj klima uređaj

Ispred ventilatora postavite 2 boce zamrznute vode. Zrak koji struji iz ventilatora, dodatno će ohladiti zaleđene boce. Mijenjajte ih svaka 3 do 4 sata.

7. Birajte pamuk umjesto svile

Posteljinu od svile, satena ili sintetike zamijenite pamučnom posteljinom. Pamuk dobro upija znoj i hladi kožu. Također, nosite pamučnu pidžamu ili spavajte goli!

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti