Virus izaziva bol u trbuhu, ali liječi rak

Virus izaziva bol u trbuhu, ali liječi rak

Virus izaziva bol u trbuhu, ali liječi rak
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 29.06.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Gotovo 80 pacijenata s naprednim oblikom tumora jetre, glave, vrata i prsa koristili su pokusni lijek napravljen od retrovirusa. Zadivljujuće rezultate postigli su oni koji su se s bolešću borili kemoterapijama. Tumori su se smanjivali, a u jednom je slučaju nestao.

- Liječnici su čuli o lijeku, no ispitivanja još nisu objavljena u stručnoj literaturi, pa smo sve doznali iz medija – rekao je prim. Damir Eljuga, predsjednik Lige za borbu protiv raka.

Već bih bio mrtav
Stručnjaci smatraju da je prerano reći hoće li reolysin biti magični ključ za uništenje raka, no mogao bi produžiti život pacijentima s uznapredovalim oblicima bolesti. Reolysin stanice raka uništava bušeći zidove njegovih stanica, time uzrokuje “eksplozivnu” lančanu reakciju cijepanja tumora. Tako “smanjeni” tumori manje su opasni i lakše se liječe kemoterapijom. Lijek budi imunološki sustav, pa on prepoznaje stanice raka kao napadača te potiče tijelo na borbu protiv njih.

– Dosad bih već bio mrtav bez ovog tretmana – kaže Andrew McManus (65) koji boluje od raka jetre.
Pacijent prima lijek intravenozno osam puta u pet dana tretmana koji su raspoređeni tijekom šest mjeseci. Nuspojave, nakon ubrizgavanja, su prehlada i povišena temperatura.

Čini se da djeluje
– Imali smo i nekoliko dramatičnih reakcija na reolysin, pa moramo biti oprezni, ali izgleda da ova kombinacija djeluje – optimističan je glavni istraživač, prof. Alan Melcher.

Stručnjaci smatraju kako su potrebna opsežnija ispitivanja prije nego reolysin postane široko dostupan pacijentima, a to bi moglo potrajati još pet godina.

– Postoje dvije faze kliničkih ispitivanja, a potom lijek mora odobriti Agencija za lijekove – objasnio je prim. Eljuga.

Lijek se mora ispitati na većim skupinama ljudi u striktno kontroliranim uvjetima. U V. Britaniji tretirano je 15 pacijenata s tumorom vrata i glave. Kod njih petero tumor se djelomično smanjio, a kod četvero bolest se stabilizirala.

– Nadamo se da je sve što piše točno jer bi to značilo spašavanje mnogih života – istaknuo je dr. Eljuga.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti