Odobren Cervarix

Odobren Cervarix

Odobren Cervarix
  • Objavljeno: Srijeda, 17.09.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Cjepivo Cervarix, koje sadrži inovativni adjuvantni sustav AS04, indicirano je za prevenciju cervikalne intraepitelne neoplazije visokog stupnja (CIN 2. i 3. stupnja) te za rak vrata maternice, uzročno povezanog s humanim papiloma virusom (HPV) tipa 16 i 18.

Ti tipovi virusa uzročnici su 70 posto karcinoma vrata maternice zabilježenih u žena diljem svijeta. Odobrenje za upotrebu cjepiva u Hrvatskoj izdano je na temelju kliničkih studija provedenih na gotovo 30.000 žena diljem svijeta.

Studije su pokazale da je cjepivo imunogeno bez obzira na životnu dob, te se njime postižu visoke razine protutijela u žena širokog dobnog raspona od 10 do 55 godina.

Cervarix sadrži AS04, novi patentnim pravima zaštićeni adjuvantni sustav, osmišljen tako da potakne imunološki odgovor i produlji trajanje zaštite od infekcije tipovima virusa koji uzrokuju rak.

Rak vrata maternice je globalni zdravstveni problem s približno 500.000 novih slučajeva godišnje u svijetu.

U Hrvatskoj godišnje od raka vrata maternice oboli oko 400 žena, a oko 150 ih umre.

To je drugi najčešći oblik raka i treći vodeći uzrok smrti od karcinoma u žena širom svijeta. Procjenjuje se da svake godine od te bolesti umre 270.000 žena te je vodeći uzrok smrtnosti od raka kod žena u zemljama u razvoju.

U Hrvatskoj je lani registrirano cjepivo protiv raka vrata maternice pod imenom Gardasil, proizvođača farmaceutske tvrtke Merck, a cijepljenje protiv HPV-a provodi se od listopada prošle godine.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti