Otkriven virus koji uništava stanice raka!

Otkriven virus koji uništava stanice raka!

Otkriven virus koji uništava stanice raka!
  • Objavljeno: Četvrtak, 22.11.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Virus cilja stanice raka, ali i zdrave stanice koje 'štite' stanice raka od imunološkog sustava koji im radi na štetu. Uloga fibroblasta (stanica vezivnog tkiva) je da razne organe 'drži na mjestu', ali ih stanice raka mogu 'oteti' i pretvoriti u fibroblaste povezane s rakom - koji pak pomaže tumorima, zloćudnim tvorevinama, da rastu, da se šire, ali i da uspješno izbjegavaju učinke terapije.

Britanski znanstvenici razvili su genetski modificirani virus koji ubija stanice raka i uništava njihova skrovišta.

Virus koji su razvili znanstvenici sa Sveučilišta u Oxfordu napada zloćudne tvorevine, karcinome, koji su zapravo i najčešći tipovi raka.

Trenutno terapije koje ubijaju fibroblaste povezane s rakom na žalost ubijaju i zdrave fibroblaste (npr. u koštanoj srži i koži), a usto su i toksični. Zato su znanstvenici s Oxforda koristili virus imena 'enadenotucirev'; koji je umjetno uzgojen ne bi li inficirao samo stanice raka, a 'poštedio' druge, zdrave stanice.

Voditelj ovog istraživanja dr. Kerry Fisher s britanskog 'Zavoda za onkologiju' kaže kako, 'čak i kad poubijamo većinu stanica raka, fibroblasti mogu zaštiti mali broj stanica koje se nakon terapije oporave i dalje uspješno razmnožavaju.

Otkrijte najčešće mitove o raku prostate i raku testisa!

Do sada nije postojao način da se u isto vrijeme ubije maligne stanice raka i fibroblaste koji ih štite, a da se pritom ne naudi zdravim stanicama.

Naša bi nova tehnika, koja istodobno ubija stanice raka i fibroblaste koji ih štite, u skoroj budućnosti mogla predstavljati važan korak prema savladavanju supresije imunološkog sustava unutar karcinoma, te bi mogla omogućiti normalnu imunološku reakciju na rak - objasnio je dr. Fisher i dodao da je ova nova metoda već uspješno testirana na miševima, ali i na izdvojenim ljudskim tumorskim stanicama. Virus će se vjerojatno testirati na ljudima već iduće godine.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti