Visoki kolesterol u srednjoj dobi nije čimbenik rizika za Alzheimerovu bolest i druge demencije

Visoki kolesterol u srednjoj dobi nije čimbenik rizika za Alzheimerovu bolest i druge demencije

Visoki kolesterol u srednjoj dobi nije čimbenik rizika za Alzheimerovu bolest i druge demencije
  • Objavljeno: Petak, 12.11.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Visoka razina kolesterola u srednjoj životnoj dobi, čini se da kod žena ne uzrokuje povećanje rizika od razvoja Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije u kasnijem životu, unatoč znanstvenim dokazima koji su ukazivali vezu između jednog i drugog.

Istraživanje je otkrilo kako žene čija je razina kolesterola u opadanju od srednje životne dobi do starije životne dobi, imaju 2,5 puta veći rizik od razvijanja bolesti koje uzrokuju gubitak memorije, od onih čiji kolesterol je ostao isti ili se povećao tijekom godina.

„Naše istraživanje pobija ideju kako je visoki kolesterol u srednjoj dobi faktor rizika za Alzheimerovu bolest, barem među ženama," izjavljuje glavna autorica Michelle M. Mielke, profesorica na Fakultetu medicine „Johns Hopkins".

Iako Mielke i njezine kolege nisu pronašli povezanost između visokog kolesterola u srednjoj dobi i rizika od demencije, oni nas upozoravaju kako još uvijek trebamo paziti na svoju razinu kolesterola. Visoka razina kolesterola povezana je s kardiovaskularnim i ostalim bolestima. Razine kolesterola se mogu održavati pod kontrolom kroz prehranu, vježbanje i lijekove.

Mielke i kolege proučili su podatke iz istraživanja koje je započelo još u 1968. godini, a sastojalo se od 1.462 žene iz Švedske u dobi od 38 do 60. Dodatni pregledi su održavani u četiri intervala kroz svako slijedeće desetljeće, sa zadnjim pregledom koje je održano u 2001. godini. Kao dio istraživanja, žene su prošle fizičke preglede, testove srca, rendgenske snimke pluća te krvne testove. Grupa je također ispitana o njihovim navikama pušenja, konzumiranja alkohola i lijekova, o njihovom obrazovanju i povijesti bolesti. Tijekom istraživanja, također im je mjeren indeks tjelesne mase (BMI), težina naspram visine te krvni tlak.

Znači, tijekom 32 godina praćenja, 161 ženi od izvorne grupe je dijagnosticirana Alzheimerova bolest ili neki drugi oblik demencije, a napomenimo da je najmlađi dio grupe tek napunio 70 godina.

Usprkos napretku u otkrivanju biomarkera i istraživanjima o drugim demencijama, najveći poznati faktor rizika za ove neurodegenerativne bolesti je starost.

Mielke objašnjava kako u kasnijem dijelu života, žene s nešto većim indeksom tjelesne mase, povećanom razinom kolesterola i visokim krvnim tlakom imaju tendenciju biti zdravije od onih čija je ukupna masa, kolesterol i krvni tlak prenizak. No i dalje je nejasno da li su „preniski" kolesterol, BMI i krvni tlak faktori rizika za demenciju, ili ako bi mogli biti simptomi da se demencija razvija. Na primjer, nepromišljen gubitak težine često prethodi razvoju demencije, no točan uzrok toga  nije jasan.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti