Vitamin D i smrt od infarkta

Vitamin D i smrt od infarkta

Vitamin D i smrt od infarkta
  • Objavljeno: Nedjelja, 13.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Studije pokazuju da nizak vitamin nije zdrav, a sada liječnici traže nove smjernice.

Tako studija objavljena 9. srpnja u Internal Medicine povezuje niske doze vitamina D u muškaraca i povećan rizik od infarkta srca. Druga studija, objavljena u istom časopisu 23. lipnja opisala je da manjak spomenutog vitamima udvostručuju rizik od smrti bilo kojeg uzroka.

"Ti dokazi postaju neosporivi", rekao je dr. Harald Dobnig, vodeći autor drugog rada i profesor interne medicine na Medical University of Graz, Austria.

To su najnovije studije koje opisuju kako je nizak vitamin D značajan rizik za zdravlje. Dodatne analize dr. Dobniga, koje se tek trebaju objaviti u budućnosti također pokazuju da status vitamina D utječe i na rizik pojave raka i moždane kapi.

"Vitamin D se čini vrlo važan", rekao je Michael F.Holick, profesor medicine, fiziologije i biofizike na Boston University School of Medicine. On istražuje učinke dodavanja velike kiličine vitamina D. "Svako tkivo i stanica u vašem tijelu ima receptor za vitamin D. Majka priroda je vrlo mudra i neće sigurno napraviti nešto beskorisno."

U odgovoru na navedeno, liječnici sve češće procjenjuju vitamin D u krvi, savjetuju pacijente o uzimanju različitih dodataka u prehrani ili ih i sami uzimaju. Ipak, još je mnogo pitanja. Na primjer, većina liječnika se ustručava preporučiti više izlaganja suncu, važnom izvoru vitamina D, zbog rizika od pojave raka kože.

Trenutačno nije jasno koliko nadomjesnih preparata vitamina D je potrebno da se razine u krvi podignu dovoljno na neki broj koji bi značio promjenu.

Također dok se nameću dokazi koji podupiru mišljenje da nizak vitamin D nije zdrav, manje podataka postoji koji upućuju na to da povećanje unosa može poboljšati zdravstveno stanje. Studije koje su usmjerene na to tek dolaze. Istraživači ističu nadoknadu vitamina D kao mogući tretman za širok spektar zdravstvenih problema od debljine do dijebetesa i različitih oblika raka.

„Prije nego što potaknemo široku nadoknadu vitamina D bit će potrebno početi velike, randomizirane, kontrolirane studije“, rekao je Dobnig. Također se popstavlja pitanje kome bi se sve trebao mjeriti vitamin D. Testiranje je skupo, a neki stručnjaci tvrde da je manjak vitamina D uobičajen i da bi svi trebali uzimati preparate za nadoknadu. Drugi testiraju sve rutinski i daju preporuke prema nalazima rezultata ali liječnici sve više zovu zbog smjernica utemeljenih na dokazima.

„Imamo vrlo pozitivne informacije o vitaminu D u prevenciji raka, bolesti srca i promjenama na koži, no nismo sigurni koja je doza sigurna. To je doista zanimljiva tema i pacijentima koji su vrlo znatiželjni“, rekao je John S.Antalis, obiteljski liječnik iz Daltona koji je govorio za Medical Assn. of Georgia kada je navedeno bilo tema razgovora na godišnjem sastanku American Medical Association u Chicagu.

Za to vrijeme u nastojanjima da pronađe neke smjernice za njegovu upotrebu, dr. Holick je nagovarao Endocrine Society da napiše praktični vodič za kliničku upotrebu o toj temi. Taj se dokument očekuje prije kraja godine. „Nadamo se da će nestati bar nešto od ove zbrke“, rekla je Sandra Adamson Fryhofer, internistica iz Atlante.

Dodatno će biti potrebno ponovno procijeniti preporuke za unos vitamina D prema preporukama sa spomenutog sastanka.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti