Aritmije u sportaša bezopasne

Aritmije u sportaša bezopasne

Aritmije u sportaša bezopasne
  • Objavljeno: Nedjelja, 13.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Vrhunski sportaši obično imaju nižu frekvenciju srca u mirovanju, ali kada su aktivni neki rezvijaju ubrzan rad srca poznat kao ventrikularne tahiaritmije. Studije pokazuju da čak do 30% vrhunskih sportaša pokazuje poremećaje u smislu iregularnog srčanog ritma.

U nedostatku abnormalnosti srca u podlozi, čini se da te iregularnosti ritma proizlaze iz samog treniranja i smatraju se bezopasnim stanjem poznatim kao ?sportsko srce?.

Drugo obilježje ?sportskog srca? je povećanje glavne srčane komore za pumpanje krvi, poznato kao hipertrofija lijevog ventrikla srca ili LVH.

U nesportaša patološka hipertrofija lijevog ventrikla obično povećava rizik od ventrikularnih tahiaritmija kao što ih i pogoršava. U spomenutoj studiji talijanski su istraživači proučavali postoji li slična veza i kod sportaša.

Istraživači su opremili 175 olimpijskih i vrhunskih sportaša s prijenosnim monitorima koji su bilježili njihovu električnu aktivnost srca tijekom 24 sata. Također su im učinili i ultrazvuk srca da indetificiraju eventualni LVH.

Ukupno, istraživači su pronašli da 14% njih u skupini ima LVH. Ali nije bilo znakova da je LVH povisio rizik od pojave tahiaritmija, o čemu su izvjestili u časopisu American Journal of Cardilogy.

Rezultati upućuju na to da, u suprotnosti s patološkim slučajevima, ventrikularne aritmije u sportaša nisu uzrokovane promjenama električne aktivnosti srca izazvanim LVH, prema mišljebnju istraživača na čelu s Alessandrom Biffijem iz Talijanskog Olimpijskog Odbora u Rimu.

Umjesto toga promjene u živčanom sustavu, izazvane treningom visokog stupnja, mogle bi biti odgovorne. U prilog tome govore prijašnje studije gdje je opisano da se ventrikularne tahiaritmije povlače kada sportaš prestrane treniti i sudjelovati na natjecanjima.

Ti posljednji rezultati, napisali su Biffi i njegovi kolege, ?pružaju bezopasnu kliničku potvrdu ventrikularnih aritmija u vrhunskih sportaša.?

Za MojDoktor:Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti