Vitamin D - nutricionistica o prednostima i izvorima

Vitamin D - nutricionistica o prednostima i izvorima

Vitamin D - nutricionistica o prednostima i izvorima
  • Objavljeno: Četvrtak, 09.03.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Vitamin D je super zvijezda među hranjivim tvarima, potiče dobar imunitet i smanjuje rizik od prehlade, gripe i akutnih respiratornih smetnji. Nije ni čudo da zadnja dva desetljeća zanimanje za taj sunčani vitamin eksponencijalno raste. Najstariji prohormon na Zemlji koji dovodi do blagostanja svakog oblika života. Može se sintetizirati u organizmu, putem kože. Potreban je za apsorpciju kalcija iz crijeva kako bi se u djetinjstvu izgradile čvrste kosti te očuvala čvrstoća i zdravlje kostiju u kasnijoj životnoj dobi.

Vitamin D za prevenciju različitih stanja i bolesti

Dok se nekad povezivao samo sa zdravljem kostiju danas se zna da ta sjajna molekula igra važnu ulogu u prevenciji različitih stanja poput: autoimunih bolesti, bolesti srca, karcinoma i šećerne bolesti, jača imunološki sustav, potiče funkcije mozga, smanjuje rizik od neuroloških bolesti, smanjuje smrtnost.

Nedostatak vitamina D

Nažalost primjetna je pandemija hipovitaminoze D (40-50% svjetske populacije) zbog osiromašene prehrane, smanjenog izlaganja suncu, pretilosti, kod tamnoputih osoba, loše apsorpcije hrane, genetskih čimbenika te kroničnih bolesti poput upalnih bolesti crijeva.

Nedostatak vitamina D uzrokovat će slabljenje kostiju i gubitak čvrstoće kostiju i koštane mase te povećan rizik od prijeloma. Zalihe vitamina D prirodno se smanjuju starenjem i tijekom zime.

Izvori vitamina D

Vitamin D naći ćemo u masnoj ribi poput lososa, skuša, lokarda, srdela, plodovima mora,goveđa jetra, gljive shiitake, crvenom mesu, jajima, no izlaganje suncu najvažnije je pri sintezi prirodnog vitamina D preko UV-B zraka.

Nikada nije kasno za promjenu životnih navika samim time i poboljšanje statusa vitamina D u organizmu, no naravno da je idealno da se o tome povede računa od rane dobi djeteta.

Današnja istraživanja pokazuju da smanjena koncentracija vitamina D (25-OH D) manja od 20mg/mL povećava rizik od COVID-19, s obzirom na sve navedene dobrobiti u organizmu, a pogotovo na akutne respiratorne smetnje i cjelokupno imunološko dobrostanje. Kod osoba s optimalnim imunitetom dovoljno je 40-60 ng/mL vitamina D (25-OH D). Svakako se za suplementaciju vitaminom D valja konzultirati sa stručnjakom.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije