Vitamin D siguran za zdrave trudnice

Vitamin D siguran za zdrave trudnice

Vitamin D siguran za zdrave trudnice
  • Objavljeno: Nedjelja, 03.07.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Konzumiranje vitamina D tijekom trudnoće je sigurno i učinkovito za zdrave žene, potvrđuje najnovije istraživanje.

Čak i kod najveće doze, za vitamin D je utvrđeno kako nema štetnog djelovanja na trudnice ili njihovu novorođenčad.

Tim na čelu s Bruce Hollisom s Medicinskog fakulteta Južne Karoline, proveo je istraživanje na zdravim trudnicama kako bi otkrio kako različite doze dnevnih dodataka prehrani mogu na siguran način održati normalnu razinu vitamina D.

"Konzumiranje vitamina D kao dodatka u trudnoći i dalje je kontroverza uglavnom zbog teške zablude o potencijalnoj šteti koju može prouzročiti na fetusu." objašnjava Hollis, a prenosi Top News.

"Iznenađujuće, znanstvene rasprave su ostvarile mali napredak još od kada je dr. Gilbert Forbes davne 1963. godine napravio preporuku od 200 jedinica dnevno, a ona se u biti temeljila na intuiciji."

Tim znanstvenika pratio je trudnoće 350 žena, od kojih su sve bile između 12 i 16 tjedna trudnoće. Sve su nasumice bile raspoređene u jednu od tri skupine.

Jedna skupina dobila je 400 jedinica vitamina D dnevno, druga skupina dobila je 2.000 jedinica dnevno, a treća je primila 4.000 jedinica dnevno.

"Kod naših ispitanica, dnevna doza od čak 4.000 jedinica vitamina D bila je funkcionalna za održavanje normalnog metabolizma kod trudnica," zaključuje Hollis.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti