Vitamin D za bolje zdravlje

Vitamin D za bolje zdravlje

Vitamin D za bolje zdravlje
  • Objavljeno: Petak, 19.07.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Starije osobe, koje pate od manjka vitamina D, mogu osjećati poteškoće u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, kao što je penjanje uz stepenice ili oblačenje.

Prethodna istraživanja su pokazala da čak 90% starijih osoba pati od manjka vitamina D u tijelu. Najbolji izvor vitamina D je sunce, ali ga možemo pronaći i u nekim prehrambenim proizvodima.

Važan je za održavanje zdravlja kostiju i mišića. Manjak vitamina D može uzrokovati smanjenje koštane mase, osteoporozu, slabost mišića i frakture kostiju.

U ovom istraživanju znanstvenika iz Nizozemske je sudjelovalo 1300 osoba u dobi od 55 do 88 godina. Sudionicima su mjerili razinu vitamina D. Oni su ispunjavali anketu koja je sadržavala pitanja o životnim navikama i sposobnosti obavljanja svakodnevnih aktivnosti, kao što je ustajanje sa stolca, oblačenje i pospremanje.

Osobe s najmanjom razinom vitamina D u tijelu su za 1.7 puta više imale poteškoća s obavljanjem svakodnevnih aktivnosti.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, ističu da manjak vitamina D može uzrokovati još veći broj poteškoća u kretanju.

"Starije osobe s manjkom vitamina D u tijelu imaju veći rizik od nastanka različitih poteškoća u kretanju", izjavila je voditeljica istraživanja prof. Evelien Sohl.

Rezultati istraživanja upućuju da starije osobe s manjkom vitamina D u tijelu imaju poteškoća kod samostalnog življenja i obavljanja svakodnevnih obveza, kao i veću vjerojatnost da će se o njima morati brinuti medicinsko osoblje i bližnji.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti