Vježbanje je bolje od tableta za srčane bolesti?

Vježbanje je bolje od tableta za srčane bolesti?

Vježbanje je bolje od tableta za srčane bolesti?
  • Objavljeno: Utorak, 22.10.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Svi već znamo da se trebamo kretati, ali novo istraživanje nam daje dodatan razlog zbog kojeg bismo trebali redovito vježbati.

Prema novom istraživanju britanskih znanstvenika, koje je objavljeno u časopisu British Medical Journal, tjelovježba je učinkovitija od lijekova koji se propisuju za brži oporavak nakon srčanog udara.

Znanstvenici su proučavali rezultate 305 istraživanja u kojima je sudjelovalo više od 340000 ljudi. Rezultati analize su pokazali da je tjelovježba za osobe, koje pate od bolesti krvožilnog sustava, bolja od lijekova.

Znanstvenici ističu da je fizička neaktivnost čak četvrti vodeći uzročnik bolesti srca i krvožilnog sustava, a godišnje uzrokuje oko 3.2 milijuna smrti diljem svijeta.

Znanstvenici su liječnicima predložili da pacijentima umjesto lijekova propišu tjelesnu aktivnost. Čak 200 pacijenata je pratilo upute liječnika i vježbalo u razdoblju od 3 mjeseca.

Rezultati analize su pokazali da je povećanje tjelesne aktivnosti kod 60% pacijenata bilo učinkovitije od uzimanja lijekova.

Znanstvenici ističu da su za potrebe istraživanja sudionici vježbali prema planu osmišljenom za njihove potrebe koji je bio odobren od strane liječnika, stoga je neophodno da se posavjetujete s liječnikom prije početka svakodnevnog vježbanja i usvajanja novih životnih navika.

Kod nekih osoba lijekovi značajno poboljšavaju kvalitetu života, zbog čega trebate zapamtiti da tjelovježba kod nekih ljudi ne može biti zamjena za lijekove, ali može u određenoj mjeri smanjiti potrebu za lijekovima ili poboljšati konačni rezultat.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti