Brzo hodanje za bolje zdravlje srca

Brzo hodanje za bolje zdravlje srca

Brzo hodanje za bolje zdravlje srca
  • Objavljeno: Četvrtak, 09.07.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Već znamo da čak i male promjene u životnim navikama mogu učiniti puno za zdravlje cjelokupnog organizma, naročito za zdravlje srca. Bolesti srca i srčani udar postaju sve učestaliji problem diljem svijeta.

Američki znanstvenici su proveli istraživanje koje je trajalo 20 godina i u kojemu je sudjelovalo 4500 odraslih osoba. Znanstvenici su tijekom istraživanja proučavali sve životne navike sudionika, uključujući prehrambene navike, navike vježbanja, pušenje i učestalost konzumacije alkohola. Sudionicima su redovito radili sistematske preglede kako bi u svakom trenutku bili upućeni u njihovo zdravstveno stanje.

Rezultati istraživanja su pokazali da osobe, koje redovito šeću brzinom od 3km/h imaju manji rizik od nastanka srčanog udara. Najmanji rizik od nastanka srčanog udara su imale osobe koje su brzo hodale, nisu pušile i koje su umjereno konzumirale alkohol.

"Ohrabruje činjenica da odrasle osobe mogu rizik od nastanka srčanog udara drastično smanjiti malom promjenom životnih navika", izjavila je voditeljica istraživanja dr. Liana Del Gobbo.

Prethodna istraživanja su pokazala da je većina slučajeva srčanog udara preventabilno. Drugim riječima, većina slučajeva srčanog udara je zapravo posljedica višegodišnjih nezdravih navika.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu American College of Cardiology journal Heart Failure, ističu da je brzo hodanje ponekad bolji izbor od trčanja, naročito za osobe starije životne dobi, kao i za osobe koje imaju problema sa zdravljem zglobova.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti