Vježbate li premalo?

Vježbate li premalo?

Vježbate li premalo?
  • Objavljeno: Četvrtak, 08.05.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Samo jedan trening tjedno može imati prednosti za zdravlje vašeg srca, ali neće biti dovoljan za gubitak željenih kilograma. Naime, novo istraživanje, objavljeno u časopisu British Journal of Medicine, otkriva da trenutni vodič za vježbanje, načinjen od strane svjetskih stručnjaka, treba modificirati.

Stručnjaci trenutno savjetuju najmanje 30 minuta lagane aerobne aktivnosti 5 dana u tjednu ili 20 minuta intenzivne aktivnosti 3 dana u tjednu. Ta količina vježbanja se nesumnjivo pokazala korisnom za zdravlje kardiovaskularnog sustava.

No, ista ta količina vježbanja neće pomoći u skidanju suvišnih kilograma. Kada su znanstvenici iz Norveške analizirali navike vježbanja kod gotovo 20000 ljudi, i to dulje od 11 godina, otkrili su da žene, koje se pridržavaju ovih uputa, nisu smršavile, a neke su se čak i udebljale.

Žene, koje su se pridržavale ovih uputa, su na kraju istraživanja imale oko 4 kilograma viška. To nije naročito velik broj, ali se primijeti. Dobra vijest je da je to ipak manje viška kilograma od žena, koje nisu bile aktivne uopće.

Znanstvenici ističu da je očito da trenutni vodič za vježbanje treba modificirati. Oni preporučuju da svaki dan budete aktivni u što većoj mjeri jer zadovoljenje minimalne potrebe tijela za kretanjem neće dati željene rezultate.

Također, uz svakodnevnu tjelovježbu je neizbježno paziti na prehranu. Mnogi ljudi još više počnu jesti kada započnu s nekim programom vježbanja, misleći da su te kalorije ionako potrošili. Nemojte pasti u tu zamku, već više pripazite na prehranu ako želite da ovaj minimum vježbanja bude dovoljan za značajnije rezultate.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti