Uzrokuje li manjak vitamina D kroničnu bol?

Uzrokuje li manjak vitamina D kroničnu bol?

Uzrokuje li manjak vitamina D kroničnu bol?
  • Objavljeno: Srijeda, 07.05.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Manjak vitamina D je povezan s raznim zdravstvenim tegobama, a novo istraživanje, objavljeno u časopisu British Society for Rheumatology, otkriva da preniska razina vitamina D u tijelu može uzrokovati nastanak kronične boli, koja se nakon nekog vremena počinje širiti po cijelom tijelu.

Vitamin D u tijelu nastaje tijekom izlaganja suncu. Jako mali broj namirnica je prirodan izvor vitamina D. To su masna riba, gljive, bjelanjak i jetrica. Vitamin D se u posljednjih nekoliko godina dodaje i u mlijeko i mliječne proizvode.

Može li vitamin D produljiti život?

U istraživanju znanstvenika iz Velike Britanije je sudjelovalo više od 2300 muškaraca. Znanstvenici su njihovo zdravlje i životne navike pratili u razdoblju od 4 godine. Na početku istraživanja je 1od 15 muškaraca osjećao kroničnu bol na različitim dijelovima tijela. Ti muškarci su u pravilu bili pretili, fizički neaktivni i patili od depresije.

Kada su znanstvenici mjerili razinu vitamin D u tijelima sudionika, otkrili su da manjak vitamina D u tijelu rizik od nastanka kronične boli povećava za čak 50%.

"Bolovi u mišićnom i koštanim tkivu su znakovi ozbiljnog manjka vitamina D u tijelu", izjavio je voditelj istraživanja prof. Paul McCabe.

Znanstvenici ističu da su oni otkrili da je manjak vitamina D povezan s nastankom kronične boli, ali ističu da je potrebno nastaviti istraživanje kako bi ustanovili može li povećanje unosa vitamina D spriječiti nastanak kronične boli.

Također ističu da osobe, koje pate od manjka vitamina D u tijelu, u pravilu ne vode adekvatnu brigu o svom tijelu. Rjeđe su fizički aktivne i manje paze na prehranu, što samo po sebi može uzrokovati nastanak kronične boli u tijelu.

Zašto nam je važan vitamin D?

Rezultati ovog istraživanja su preliminarni i potrebno je provesti ocjenjivanje od strane vanjskih stručnih suradnika.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti