Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Uzrokuje li manjak vitamina D kroničnu bol?

Uzrokuje li manjak vitamina D kroničnu bol?

Uzrokuje li manjak vitamina D kroničnu bol?
  • Objavljeno: Srijeda, 07.05.2014.
  • Broj pregleda: 852
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Manjak vitamina D je povezan s raznim zdravstvenim tegobama, a novo istraživanje, objavljeno u časopisu British Society for Rheumatology, otkriva da preniska razina vitamina D u tijelu može uzrokovati nastanak kronične boli, koja se nakon nekog vremena počinje širiti po cijelom tijelu.

Vitamin D u tijelu nastaje tijekom izlaganja suncu. Jako mali broj namirnica je prirodan izvor vitamina D. To su masna riba, gljive, bjelanjak i jetrica. Vitamin D se u posljednjih nekoliko godina dodaje i u mlijeko i mliječne proizvode.

Može li vitamin D produljiti život?

U istraživanju znanstvenika iz Velike Britanije je sudjelovalo više od 2300 muškaraca. Znanstvenici su njihovo zdravlje i životne navike pratili u razdoblju od 4 godine. Na početku istraživanja je 1od 15 muškaraca osjećao kroničnu bol na različitim dijelovima tijela. Ti muškarci su u pravilu bili pretili, fizički neaktivni i patili od depresije.

Kada su znanstvenici mjerili razinu vitamin D u tijelima sudionika, otkrili su da manjak vitamina D u tijelu rizik od nastanka kronične boli povećava za čak 50%.

"Bolovi u mišićnom i koštanim tkivu su znakovi ozbiljnog manjka vitamina D u tijelu", izjavio je voditelj istraživanja prof. Paul McCabe.

Znanstvenici ističu da su oni otkrili da je manjak vitamina D povezan s nastankom kronične boli, ali ističu da je potrebno nastaviti istraživanje kako bi ustanovili može li povećanje unosa vitamina D spriječiti nastanak kronične boli.

Također ističu da osobe, koje pate od manjka vitamina D u tijelu, u pravilu ne vode adekvatnu brigu o svom tijelu. Rjeđe su fizički aktivne i manje paze na prehranu, što samo po sebi može uzrokovati nastanak kronične boli u tijelu.

Zašto nam je važan vitamin D?

Rezultati ovog istraživanja su preliminarni i potrebno je provesti ocjenjivanje od strane vanjskih stručnih suradnika.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti