Vlakna u trudnoći

Vlakna u trudnoći

Vlakna u trudnoći
  • Objavljeno: Petak, 25.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Doima se da uzimanje više vlakana u prehrani tijekom prvog tromjesječja trudnoće smanjuje rizik za razvoj preeklampsije, potencijalno kobnog stanje karakterizianog povišenim krvnim tlakom. Ti su nalazi još jedan dobar razlog zašto bi trudnice trebale uzimati namirnice bogate vlaknima, rekao je jedan stručnjak.

Ne postoji zapravo loša strana uzimanja više vlakana, rekla je dr. Jennifer Wu, specijalistica ginekologije i porodništva s Lenox Hill Hospital u New Yorku. Mnoge žene imaju zatvor u trudnoći, a vlakna mogu i za to pomoći. Ako povećate unos vlakana zbog zatvora to također može smanjiti rizik za preeklampsiju. Postoje i druge dobre strane uzimanja vlakana, kao smanjenje krvnog tlaka.

Prema izvještaju Zaklade preeklampsije, 5 do 8% žena doživi to opasno stanje tijekom trudnoće. Jedini način za prekid preeklampije je porod djeteta. Čimbenici rizika su debljina, dijabetes tip 2 u obitelji i/ili povišen krvni tlak, depresija, anksioznost, prehrana s malo voća i povrća i niske razine fizičke aktivnosti.

Nalazi studije objavljeni su u srpanjskom online izdanju časopisa American Journal of Hypertension i čini se da potkrepljuju nalaze prijašnjih manjih studija.

Za spomenutu je studiju, više od 1500 žena u državi Washington popunilo upitnik s 121 pitanjem vezanim za opis hrane koju jedu svaki dan, i prije trudnoće i tijekom ranih tjedana trudnoće.

Žene koje su konzumirale 21.2 g vlakna, ili i više, imale su 72% manje izglede da razviju preeklampsiju u usporedbi sa ženama koje su jele manje od 11.9 g na dan, pronašli su istraživači. Koncentracije triglicerida bile su snižene, a razina HDL-a ili dobrog kolesterola bila je povišena kod žena koje su uzimale više vlakana. Nije jasno jesu li istraživači promatrali i druge čimbenike u prehrani te tjelesnu masu.

Autori studije, istraživači iz Swedish Medical Centre i University of Washington School of Public Health and Community Medicine u Seattlu, zamijetili su da je dodavanje dodatnih 5 g vlakana na dan povezano s 14%-tnom redukcijom rizika za razvoj preeklampsije. Dvije šnite kruha od cjelovitih žitarica sadržava otprilike 5g vlakana na dan.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti