Vrućina uzrokuje probavne smetnje

Vrućina uzrokuje probavne smetnje

Vrućina uzrokuje probavne smetnje
  • Objavljeno: Utorak, 20.08.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje znanstvenika iz Švicarske je pokazalo da ekstremne vrućine mogu uzrokovati probavne smetnje.

"Ovo je nešto potpuno novo", izjavila je voditeljica istraživanja dr. Christine Manser i dodala kako "već su obavljena istraživanja s ciljem otkrivanja utjecaja ekstremnih vrućina na tijelo, ali ovo je prvo istraživanje koje je otkrilo da ekstremne vrućine mogu uzrokovati probavne smetnje."

Rezultati istraživanja su pokazali da je tijekom ekstremnih vrućina i toplotnog vala rizik od hospitalizacije ljudi zbog probavnih smetnji veći za čak 4.6% za svaki dodatni dan trajanja toplotnog dana.

Toplotni val se proglašava kada je temperatura zraka u razdoblju od 6 ili više dana bila za 5°C viša od prosječne dnevne temperature.

Ekstremne vrućine su naročito opasne za osobe koje pate od Chronove (kronove) bolesti i ulceroznog kolitisa. To su upalne bolesti crijeva, a simptomi su bol u želucu, proljev i krvarenje.

Istraživanje je također pokazalo da je tijekom ekstremnih vrućina povećan rizik od hospitalizacije zbog zaraznih crijevnih bolesti, koje su nešto češće ljeti.

Simptomi zaraznih crijevnih bolesti su povraćanje i grčevi u trbuhu, a mogu biti uzrokovane bakterijama ili virusima, ali i različitim crijevnim nametnicima.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Gastroenterology, ističu da tijekom ekstremnih vrućina pripazite na izlaganje suncu. Rashladite dom i nemojte izlaziti van ako to nije potrebno.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti