Zašto je proljev češći ljeti i što trebate znati o njemu

Zašto je proljev češći ljeti i što trebate znati o njemu

Zašto je proljev češći ljeti i što trebate znati o njemu
  • Objavljeno: Nedjelja, 17.07.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Tijekom ljetnih sparina, posljednja stvar koju stvarno želite je trčati okolo pokušavajući pronaći kupaonicu jer osjećate potrebu za olakšanjem. Radi se o ljetnom proljevu koji je relativno čest među ljudima.

Vjerovali ili ne, ljetni proljev zapravo je bio puno gori prije otprilike jednog stoljeća. Prema studiji iz 2020. objavljenoj u časopisu Explorations in Economic History, smrtonosne, virusne i bakterijske bolesti poznate kao ljetni proljev bile su iznimno uobičajene između 1910. i 1930. Ti su slučajevi bili najsmrtonosniji za djecu i na kraju je oslabio u prisutnosti jer su, nagađa časopis, mjere za pročišćavanje vode i sigurnost hrane postale snažnije. Uz to, ljetni proljev i dalje je problem diljem svijeta, prema časopisu Journal of Clinical and Medical Images. Istraživači objašnjavaju da uzroci mnogih od ovih bolesti nisu u potpunosti shvaćeni, ali se pretpostavlja kako su ljetni mjeseci potencijalno povezani s time što patogeni mogu preživjeti i širiti se.

„Kada je vaše tijelo suočeno s visokom vrućinom i vlagom, može pasti u stanje stresa kako bi se pokušalo vratiti na vašu središnju temperaturu“, kaže certificirana dijetetičarka i stručnjakinja za zdravu prehranu Erin Lisemby Judge. „Za neke, ovaj „toplinski stres“ možda neće dovesti do problema, ali za one koji su već osjetljivi na simptome – poput onih sa sindromom iritabilnog crijeva – ovaj stres može uzrokovati simptome poput nadutosti, boli i proljeva“, dodaje.

Proljev - kada se zabrinuti i kako preoznati trovanje hranom?

Svaki proljev može biti razlog za zabrinutost. Prema nutricionistici Lindsay Wengler, ako se proljev nastavi kroz nekoliko dana, važno je potražiti liječničku pomoć jer bi to moglo signalizirati ozbiljnu bolest kao što je trovanje hranom. „Kako biste smanjili slučajeve bolesti koje se prenose hranom, nemojte jesti hranu koja je bila ostavljena izvan hladnjaka dulje od dva sata, temeljito skuhajte meso i svakako operite ruke prije pripreme ili konzumiranja hrane“, kaže Wengler.

Ako sumnjate da imate bolest koja vam uzrokuje probavne smetnje, Klinika Mayo preporučuje da potražite liječničku odnosno hitnu medicinsku pomoć, posebno ako imate prisutne znakove teške dehidracije. Za ljude s ranije spomenutim simptomom iritabilnog crijeva, Judge preporučuje da pokušaju smanjiti tjelesnu temperaturu što je više moguće. „Korištenje ručnika za hlađenje, ispiranje vrata i zapešća hladnom vodom, izlaganje ventilatorima i bilo koji oblik sjene odnosno hlada pomoći će u smanjenju toplinskog stresa kako bi se spriječila reakcija u crijevima“, dodaje Judge.

Također bi moglo biti korisno znati da toplije vrijeme može neke učiniti osjetljivijima na niz probavnih problema pa biste trebali pripaziti na moguće okidače proljeva tijekom sparnih dana. Uobičajeni okidači uključuju alkohol, začinjenu hranu, masne obroke i velike količine hrane bogate vlaknima, Ono što treba zapamtiti je da vruće vrijeme i proljev zasebno uzrokuju dehidraciju. Judge objašnjava da kada se te dvije stvari spoje, možete vrlo brzo dehidrirati. To znači da morate unositi dovoljno vode i elektrolita. Pakiranje tableta elektrolita i boce vode tijekom vrućih dana može pomoći u sprječavanju veće dehidracije u slučaju da se pokrene sindrom iritabilnog crijeva ili napad proljeva.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije