Zašto je bolje jesti iz velikih tanjura?

Zašto je bolje jesti iz velikih tanjura?

Zašto je bolje jesti iz velikih tanjura?
  • Objavljeno: Nedjelja, 23.11.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Vjerojatno ste čuli da ćete manje pojesti ako jedete s manjeg tanjura. Stručnjaci su dugo isticali da je ovo jednostavan psihološki trik da smanjite unos kalorija. No, novo istraživanje otkriva da veličina tanjura ne utječe na mršavljenje.

U istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Appetite je sudjelovalo 85 osoba. Znanstvenici su otkrili da veličina tanjura iz kojeg sudionici jedu nije povezana s ukupnim unosom kalorija.

Znanstvenici su otkrili da su osobe, koje su jele iz velikih tanjura, čak unijele i manje kalorija jer su povećale unos zdravih namirnica, kao što je kuhano ili svježe povrće.

Provjerite najbolji vodič kroz veličinu porcija!

Osobe, koje su jele iz manjih tanjura, nisu sa sigurnošću mogle procijeniti koliko točno su pojele i mislile su da su pojele manje nego što jesu. Na taj način su zapravo unijele veći broj kalorija, od osoba koje su jele iz velikih tanjura.

No, znanstvenici ističu da ne jedete iz velikih tanjura ako imate naviku jesti dok gledate televizor jer će vas to omesti i nećete biti ni svjesni koliko ste zapravo pojeli.

Najbolji savjet kojeg možete slijediti jest da jedete s velikih tanjura i prazno mjesto na tanjuru napunite zdravim namirnicama.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti