Trčanje može usporiti proces starenja

Trčanje može usporiti proces starenja

Trčanje može usporiti proces starenja
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 24.11.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje američkih znanstvenika, objavljeno u časopisu PLOS ONE, otkriva da trčanje od nekoliko puta tjedno može usporiti proces starenja kod osoba treće životne dobi.

U istraživanju je sudjelovalo 30 muškaraca i žena prosječne dobi od 69 godina koji su razdoblju od 6 mjeseci najmanje 3 puta tjedno trčali barem 30 minuta. Nakon razdoblja od 6 mjeseci su trebali hodati na traci za trčanje, dok su znanstvenici mjerili razinu kisika i ugljikovog dioksida.

Rezultati su pokazali da sudionici, koji su tijekom istraživanja redovito trčali, osjećaju manji tjelesni napor tijekom hodanja na traci. Rezultati su također pokazali i da je njihov metabolizam bio brži, čak na razini na kojoj je bio 10 godina ranije.

Redovito trčanje usporava proces starenja i dopušta starijim osobama da se nastave kretati s lakoćom i pospješe kvalitetu života.

Hodanje je također imalo pozitivan učinak, kao što je smanjenje rizika od nastanka srčanih bolesti, dijabetesa, debljanja i depresije, ali je trčanje dalo značajno bolje rezultate.

Ovo istraživanje iznova potvrđuje činjenicu da tjelovježba doprinosi kvaliteti života na sve moguće načine, neovisno o dobi u kojoj ste počeli s redovitom tjelovježbom.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti