Proteinsko cjepivo protiv COVID-19: kako funkcionira i koje su prednosti?

Proteinsko cjepivo protiv COVID-19: kako funkcionira i koje su prednosti?

Proteinsko cjepivo protiv COVID-19: kako funkcionira i koje su prednosti?
  • Objavljeno: Petak, 11.03.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

U Hrvatskoj je počelo cijepljenje novim proteinskim cjepivom koje proizvodi američka tvrtka Novavax. Ovo cjepivo je peto cjepivo protiv koronavirusa dostupno u zemljama Europske unije. Dnevnik.hr navodi kako je, prema mišljenju stručnjaka, prednost proteinskog cjepiva to što nema genetskog materijala te je riječ o pročišćenom proteinu nakon čijeg se ubrizgavanja stvaraju antitijela i stanični imunitet. Primjenjuje se u 2 doze, injektiranjem u mišić nadlaktice, uz vremenski razmak od 3 tjedna između doza.

Kako funkcionira proteinsko cjepivo?

Proteinska cjepiva ne sadržavaju cijeli virus, već se koriste određenim dijelovima virusa koje imunološki sustav treba prepoznati kako bi razvio imunosni odgovor. Na površini koronavirusa nalaze se proteini šiljka, koji omogućavaju virusu da zarazi naše stanice. Proteinska cjepiva sadrže fragmente proteina proizvedene u laboratoriju, a njihova je funkcija prepoznati virus i boriti se protiv njega kako se ne bismo razboljeli ili kako bismo dobili samo blage simptome. Tehnologija korištenja dijelova virusa koji su proizvedeni u laboratoriju se već opsežno primjenjuje za druga cjepiva.

Što se događa u našem tijelu nakon što primimo proteinsko cjepivo?

Kada primimo cjepivo, naše tijelo dolazi u kontakt s virusnim proteinima. Imunološki sustav tada otkriva strane proteine te proizvodi protutijela i stanice koji ih onda napadnu, čime tijelo eliminira proteine. Imunološki sustav pamti odgovor i pokreće ga kada se zarazimo koronavirusom. U slučaju ulaska virusa u organizam, zahvaljujući cjepivu nećemo razviti zarazu ili ćemo imati samo blage simptome. Proteinska cjepiva su u uporabi već niz godina i imaju dobar sigurnosni profil, relativno ih je jednostavno proizvesti i mogu se nekoliko mjeseci skladištiti u hladnjaku.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti