Zašto se žene bolje nose sa stresom?

Zašto se žene bolje nose sa stresom?

Zašto se žene bolje nose sa stresom?
  • Objavljeno: Četvrtak, 11.07.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Žene koje već više godina prakticiraju multitasking u svakodnevnim aktivnostima, znaju da se bolje suočavaju sa stresom od muškog društva, a znanstvenici su sada otkrili i razlog.

Estrogen, ženski spolni hormon, blokira negativan učinak stresa na mozak. Naime, američki znanstvenici su proveli istraživanje na laboratorijskim štakorima koji su se nalazili u različitim stresnim situacijama.

Kada su uspoređivali razinu stresa kod mužjaka i ženki, primijetili su da su ženke bile pod značajno manje stresa, odnosno da se s njime bolje nose. No, nakon što su mužjacima ubrizgali hormon estrogen, primijetili su pad razine stresa.

"Prethodna istraživanja su pokazala da se žene bolje nose sa stresom, ali ovo istraživanje je otkrilo i razloge", izjavio je voditelj istraživanja dr. Zhen Yan.

Znanstvenicima je u cilju otkriti način na koji bi se estrogen mogao uzimati, a da ne uzrokuje hormonalne nuspojava. Na taj način bi dobili brzo i zdravo rješenje protiv stresa.

Stres je postao jedan od vodećih svjetskih zdravstvenih problema. Svi su pod stresom, i to svakodnevno.

Zdrav i siguran lijek protiv stresa bi zasigurno bio odličan u smanjenju razine stresa, ali negativnih posljedica, koje mogu biti razne, uključujući bolesti srca i krvožilnog sustava, pretilost, dijabetes tipa 2 i probleme s pamćenjem.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti