Umirovljenje škodi zdravlju?

Umirovljenje škodi zdravlju?

Umirovljenje škodi zdravlju?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 20.05.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ključ dobrog zdravlja u trećoj životnoj dobi za neke ljude može biti rad, otkrivaju nam britanski znanstvenici.

Osobe, koje su umirovljene, češće pate od mentalnih i fizičkih zdravstvenih problema, u odnosu na osobe iste dobne skupine koje rade.

Ne postoji naročito puno istraživanja na ovu temu, ali postoji teorija prema kojoj se zdravlje umirovljenika poboljšava u prvih nekoliko godina, a zatim se značajno počinje pogoršavati. Glavni uzročnici su manjak fizičke aktivnosti i društvenog života.

Mnoge stvari, uključujući i manjak fizičke aktivnosti, povećavaju rizik od nastanka raznih bolesti kod umirovljenika. Ipak, rezultati ovog istraživanja su preliminarni te je potrebno provesti ocjenjivanje vanjskih stručnih suradnika, prenosi WebMd.

Umirovljenje za neke osobe predstavlja stresan događaj, a prethodna istraživanja su pokazala da prekomjerna izloženost stresu povećava rizik od nastanka pretilosti, depresije, bolesti srca i krvožilnog sustava i nesanice.

Umirovljenje treba biti doba života kada uživamo u svim svojim postignućima i koristimo slobodno vrijeme na aktivnosti koje volimo, ističu znanstvenici.

I dok prestanak rada može biti stresan događaj, fokusirajte se na sebe i bliske osobe. Provodite slobodno vrijeme što je više moguće aktivno jer fizička aktivnost smanjuje negativno djelovanje stresa i rizik od nastanka raznih bolesti, uključujući depresiju, dijabetes tipa 2 i pretilost.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti